Pramenrace 2019: zonnig Winterwonderland

Zaterdag vond de 34ste editie van de Pramenrace plaats, toch wel zo'n beetje het slotstuk van de feestweek. Het thema – Winterwonderland – werd door de deelnemers uitgebeeld onder lenteachtige condities.

Een recordaantal pramen en bokken, maar liefst 163, verzamelden zich met pijn en moeite in een uit zijn voegen barstende Pontsloot. Vanwege de startnummers luistert dat nogal nauw, de vaartuigen moeten er tenslotte in omgekeerde volgorde in.

Met het toestromen van de deelnemers, wisten ook de toeschouwers de weg naar de Pontweg weer te vinden. Als vanouds kon je er over de hoofden lopen. Maar ook langs de route werd menig stoeltje uitgeklapt om de bonte stoet vanaf de waterkant te kunnen aanschouwen. Anderen zochten zelf ook het water op. Honderden bootjes vergezelden de race der races, en veelal deden de decibellen en alcoholische versnaperingen niet onder voor de deelnemers. Sail Amsterdam viel erbij in het niet. Wat dat aangaat blijft de Pramenrace toch echt het Aalsmeerse jaarlijkse hoogtepunt. Een hoogtepunt waar ook mensen (en bootjes) van buiten Aalsmeer elk jaar op af komen.

Winterwonderland
Het thema wordt elk jaar weer op hilarische wijze uitgebeeld, en ook aan die traditie werd door de deelnemende teams massaal gehoor gegeven. Meestal is de link direct duidelijk, soms is het een doordenkertje. IJskonijnen, bosleeërs van Jamaica, schaatsers, ijsprinsessen, skihutten, ijsschotsen, ijsberen, kerstmannen en -vrouwen en zelfs een Coca Cola-truck (Coke & Cola) trokken voorbij in onze territoriale wateren. Onder de doordenkertjes kwamen we onder meer Stevie Wonders en horrorfiguren tegen. Het was in elk geval een bonte stoet waarbij je als toeschouwer ogen te kort kwam.
 
Nieuw
Gooide de verlaagde onderdoorgang van de Aardbeienbrug vorig jaar al roet in het eten met gevolgen voor de route, dit jaar ging het roer bij de Pontsloot gelijk al om. Letterlijk. In plaats van de Pontsloot en gelijk naar links, moest het roer nu zorgen voor een bocht naar rechts waarna de optocht langs de akkers in Oost trok en vervolgens weer terugkeerden naar de Ringvaart waarna de route richting De Vries werd voortgezet. Terwijl de eerste teams alweer voorbij de Pontsloot voeren werd er nog volop gestart.
 
Ook Radio Aalsmeer kwam met iets nieuws. Na een jaartje afwezigheid waren zij er weer met een eigen boot en een team programmamakers om live verslag te doen van het evenement. Nieuw (en uniek) waren de camera's die de radiomakers aan boord hadden. Voor het eerst kon de Pramenrace niet alleen via radio gevolgd worden, maar ook bekeken worden via het televisiekanaal van het radiostation. 
 
Wrakken
De houten pramen en bokken kunnen weer afgezonken worden tot het nieuwe seizoen aanbreekt. Hopelijk laat de (Amstelveense) ambtenarij de onderwaterstaande vaartuigen dit jaar ongemoeid, en worden ze niet beschouwd als wrakken die geborgen moeten worden.
 
Later meer foto's.
 
Tekst: Mariëlle Wegman, foto's: Laurens Niezen (meer foto's in de gallery onder de advertentie van Eveleens).
 
(advertentie)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin