Poelijs nog verre van betrouwbaar

Door: Klaas Leegwater. Het ijs op de Westeinderplassen is nog volstrekt onbetrouwbaar. Zowel op de Grote Poel als de Kleine Poel is de ijsdikte bij lange na niet voldoende schaatsers toe te laten. “Ga niet het ijs op,” waarschuwt dan ook Frans van Mierlo van IJsclub Uiterweg, “het ijs is nog veel te dun. Pas afgelopen nacht is de Grote Poel dichtgevroren, ik schat in dat er één tot twee centimeter ijs ligt. Levensgevaarlijk om daar het ijs nu te betreden. Ik zie bij wijze van spreken de hulpdiensten al uitrukken om mensen te redden.”

De ervaren ijsmeester raadt ook ten strengste af om de schaatsen onder te binden op de Kleine Poel. Daar ligt weliswaar een dag langer ijs en is iets dikker maar is zeker nog niet betrouwbaar. Van Mierlo: “Wij mogen onze schaatsbaan Topsvoort aan de Uiterweg, die helaas gesloten moet blijven vanwege corona, gewoonlijk pas openen als de ijsvloer tegen de tien centimeter dik is.  Daar zijn we nog ver van af.”

Voorspelling
De komende dagen blijft de temperatuur overdag onder nul en wordt in de nacht matig tot strenge vorst voorspeld. Kan zaterdag of zondag elk geval op de Kleine Poel geschaatst worden? Van Mierlo: “Daar doe ik echt geen uitspraak over. Eerst nog maar zien of die voorspelling uitkomt. Vanaf zondag zou het streng gaan vriezen, daar kwam het niet van… slechts vier of vijf graden onder nul. Pas afgelopen nacht vroor het acht graden. Dus wat is zo’n voorspelling waard. Nee…ik ga  er niets over zeggen, we moeten afwachten.”

Van Mierlo is constant in overleg met de gemeente over de stand van zaken wat betreft de ijsdikte en de gevaren. “Die samenwerking verloopt prima, ze houden goed de vinger aan de pols over de toestand van het ijs. We willen allemaal voorkomen dat er ongelukken gebeuren omdat mensen denken dat het ijs betrouwbaar is. En ze zijn welwillend, mooi dat de scheepsvaart in het gebied is stilgelegd.”

IJszeilen
Met dat laatste is Peter van Klink van IJszeilvereniging Westeinder erg blij. “We baalden begin deze week als een stekker dat veel vaarbewegingen doorgingen. Op die manier komt er nooit genoeg ijs. Gelukkig is vanaf woensdag alles stilgelegd.” Van Klink en veel andere ijszeilers uit Aalsmeer en omgeving willen dolgraag de Poel op. “We hebben zo’n vier/vijf centimeter ijs nodig,  ik schat in dat we vrijdagavond of zaterdag kunnen ijszeilen. Vandaag zoeken we het nog buiten Aalsmeer.”

In Aalsmeer Oost is schaatsen eveneens nog niet mogelijk. Maarten Maarse van de IJsclub aan de Mr. Jac. Takkade:  “Beslist nog onbetrouwbaar ijs. Ja…het meer rond de molen ligt dicht maar schaatsen kan ik hier zeker nog niet. Veel te dun ijs nog, niet je leven gaan wagen. We willen hier geen gevaarlijke toestanden. Pas bij een ijsdikte rond de tien centimeter is het goed betrouwbaar. Dus nog wegblijven uit Aalsmeer Oost.” 

Foto’s Jaap Maars

Lees vorig bericht

Vaarverbod moet ijsgroei bevorderen

Lees volgend bericht

Voetballers veilig onderweg dankzij Univé


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *