Pierre’s Pennenstreken: Utopia

'Aalsmeer bouwt!' Het college presenteert trots de bouwplannen in de Nieuwe Meerbode. In 2022 zijn er in deze gemeente 900 woningen bijgebouwd. De meeste (300) komen in Kudelstaart en er zijn plannen om er daar later zog zo'n 300 bij te bouwen – dichtbij het Groene Hart. In die verre toekomst wordt ook de groene Oosteinder driehoek bij Bovenkerk met 1200 tot 1600 woningen volgebouwd.

De woningnood is hoog en iedereen wil een eigen huis. En… een eigen auto. En… een groene omgeving – misschien wel een 'groen' huis! En… een school voor de kinderen. En… fiets- en wandelpaden, een speelgelegenheid, een trapveldje, een park(je) met bankje voor de (groot)ouders, een plek om je hond uit te laten, een rondhangplek, een sportveld of – school, een gemeenschapshuis of verenigingsgebouw, een buurtsuper, een koffiecorner, een buurtcafé, een snackbar, een cultuurcentrum – platsen waar je elkaar 'informeel!' kunt ontmoeten.

Het liefst op loopafstand, zodat er in de directe omgeving zoiets als 'sociale cohesie' kan ontstaan. En dat de kinderen 'zelfstandig' naar school kunnen lopen of fietsen, en op straat (en in het park!) kunnen spelen.

Het liefst op loopafstand, zodat ouderen met een rollator hun sociale, culturele en materiële voorzieningen kunnen bereiken – en… (ik durf het bijna niet te zeggen, maar dat geldt voor iedereen), een bushalte: het vermaledijde Openbaar Vervoer dat je (zonder overstappen) verbindt met de verdere buitenwereld.

Toegegeven, het is een utopisch dorp.

Want nu zie je de 'grondgebonden' woningen (waarvan er zo'n 300 zijn gepland) steeds meer omheind met twee meter hoge heggen of schuttingen – ook om de voortuin – als die voortuin niet wordt bestraat om plaats te bieden aan een of twee auto's. Als je als echtpaar allebei werkt om je huis te kunnen betalen, dan móet je wel.

Ook zie je steeds meer woningen die worden opgekocht door investeerders om te worden verhuurd in zogenaamde 'vrije' huur – waartoe wanhopige woningzoekenden juist gedwongen orden. Vastgoed is een lucratieve investering in deze tijd van negatieve rente.

Kan de gemeente nog voorkómen dat gebouwd wordt voor geïsoleerde huishoudens van forensen die met de auto naar hun werk gaan, de kinderen bij school afzetten en verder niemand zien? Dat kan, als je probeert rekening te houden met het feit dat de structuur van een woonwijk de levenswijze van de bewoners bepaalt – of beïnvloedt. Probeer in elk geval zó flexibel te plannen dat 'Utopia' mogelijk wordt. In de toekomst…

Tekst: Pierre Tuning

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin