Pierre’s Pennenstreken: ‘Rampvloed’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 398. Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar. Volgens een Nederlands gezegde was ‘het volk Redeloos, de regering Radeloos en het land Reddeloos’. Er is iets met die letter. ‘De R is in de maand’, wordt gezegd. Een oude tegelwijsheid luidt: ‘Als de R is in de maand, is het weer niet altijd meegaand.’   

Je hebt dus R-maanden en R-jaren. (Dit jaar is voor Aalsmeer: het Rotondejaar.) En het is heel goed mogelijk dat we in de ‘R-eeuw’ zijn beland: de eeuw van Rampen, Risico’s en Regels.

‘De zomer van de 21ste eeuw is grillig: heter, droger én natter dan ooit,’ schrijft de Correspondent. De droogte van 2020 en de watersnood in Limburg, België, Duitsland en later ook Oostenrijk laat zien hoe extreem het weer kan worden nu de aarde opwarmt. 

Bekijks
Dus: kom op, jongens, snel in de auto, anders zijn we te laat! Ontvouw je klapstoeltjes, kratje pils erbij… we gaan gezellig op een heuveltje kijken hoe dat gaat, bij een ramp. We willen wel eens ‘in het echt’ zien wat een gedoe dat geeft: dat aanslepen van zandzakken, een rivier die bijna over de rand komt. En, wat een zooitje toch, al die blubber, smerig kapot huisraad. Kijk, daar dobbert een auto voorbij – gelukkig hebben we daar een foto van. Wie zou daarin gezeten hebben? Wij gelukkig niet. Nog even genieten van de klimaatramp, want: ‘Huizenbezitters, automobilisten en vliegpassagiers de klos,’ kopte de Telegraaf. ‘Burger krijgt peperdure klimaatrekening gepresenteerd.’ Daaronder een paar artikelen: ‘Doden en tientallen vermisten door noodweer in westen Duitsland. – Zoektocht naar meisje (15) dat zou zijn meegesleurd door kolkende rivier.’ Maar dat was in het buitenland. Trek je nergens wat van aan. Na ons de zondvloed! Dansen met Janssen. We vliegen naar de zon zolang het weer kan. De bouw van windmolenparken stagneert en wordt tegengewerkt. De meeste daken hebben (nog) geen zonnepanelen – zeker platte daken niet van de gigantische ‘dozen’ die het landschap verpesten. De boeren – die beweren ‘ons voedsel’ te verbouwen – maken van Nederland de grootste vleesexporteur van Europa (en dus de meest vervuilende).

Feesten
Kom jongens, we gaan naar huis. Misschien zijn we net op tijd voor het popfestival en vóór sluitingstijd in de kroeg. We hebben een kopietje van de QR-code, dus kan niemand ons wat maken. Je bent jong en je wil wat – je wil eigenlijk alles! Laat corona de pest maar krijgen. Laten de feestende aerosolen maar op ons neerdalen. Aalsmeer is, na Groningen (1343,6) en Utrecht (988,8), de meest besmette gemeente van Nederland – met 872,6 besmettingen per 100.000 inwoners.  In Frankrijk demonstreren massa’s mensen tegen een verplichte vaccinatie en coronapas. Hulpverleners hebben te maken met agressie en geweld. In een instelling in Den Haag schoot een man in psychische nood twee hulpverleners neer, van wie er een overleed. Daarna schoot de man zichzelf dood. Bijna 60 organisaties voor geestelijke gezondheidszorg vragen in een paginagrote advertentie in enkele landelijke dagbladen aandacht voor geweld tegen hulpverleners. ‘Wij kunnen en zullen geweld tegen hulpverleners nooit accepteren,’ staat in de advertentie. ‘Dit incident mag geen weerslag hebben op de 1,3 miljoen mensen die jaarlijks een beroep doen op de ggz en daar met de best mogelijke zorg omringd worden. Samen met andere maatschappelijke partners begeleiden wij hen. Dit moet veilig zijn voor onze medewerkers, patiënten en samenleving.’

Soms is het effe genoeg, al die rampen. Kom, we gaan maar eens rustig thuis of in een concertzaal(tje) naar muziek luisteren en de boel de boel laten. Mijn voormalige werkplek waar iedereen zó naar binnen kon lopen, het Media Park, ‘is voor onbepaalde tijd veiligheidsrisicogebied,’ meldt het vakblad voor journalisten Villamedia. ‘De stap, ingegeven door de komst van RTL Boulevard, betekent dat politie op en rond het park preventieve controles mag uitvoeren op mensen en bij voertuigen.’ 

Dus… even niet denken aan de drugscriminaliteit en het tekortschietend rechtssysteem, om niet te spreken van de onderwijsramp waardoor steeds meer Nederlanders slecht opgeleid en analfabeet zijn.

Zalige onwetendheid! ‘Want in veel wijsheid ligt veel verdriet, en als iemand kennis vermeerdert, vermeerdert hij smart.’ (Prediker 1:18)

Lees vorig bericht

Condoleanceregister Peter R. geopend

Lees volgend bericht

Een verstild wild Aalsmeer, voor hoe lang nog?


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *