Pierre’s Pennenstreken: Hulploket

Veel mensen zeggen: ‘Ze zoeken het maar uit,’ als het over de gemeente, de provincie of het bestuur van Nederland gaat. De samenleving is voor veel mensen te ingewikkeld geworden. Daarom wil de Nationale Ombudsman in elke gemeente een hulploket voor ‘alle denkbare vragen’. 
 
Dus, dat de gemeente zegt: ‘Wíj zoeken het voor je uit!’ 
Ombudsman Reinier van Zutphen zegt: “Een burger moet zijn gemeentehuis binnen kunnen lopen en zeggen: “Dit is mijn probleem, help me.” Dan kan de gemeente iemand doorverwijzen naar de juiste instantie. Ook een burger met een kapotte koelkast of per ongeluk vernietigde bankafschriften heeft recht op hulp.”
 
Van Zutphen ziet een tweedeling in de maatschappij. Hij heeft gemerkt dat ‘de overheid zich enorm concentreert op de mensen die het allemaal aankunnen, die zelfredzaam zijn en de digitalisering snappen. Een aanzienlijke groep wordt vergeten.’
 
Iedereen heeft recht op ‘menselijk contact’ met een ambtenaar. ‘Uiteindelijk moet de burger ergens kunnen aankloppen, bij voorkeur bij een loket op een gemeentehuis.’
 
Het zal wel even duren voordat je in de ‘verzelfstandigde’ van Amstelveen afgescheiden, gemeente Aalsmeer een mens aan de telefoon krijgt, die je probleem begrijpt en je kan adviseren.
 
En voordat je in dat dure gemeentehuis persoonlijk ontvangen wordt door een gastheer of gastvrouw die je een kopje koffie aanbiedt en je begeleidt naar de gewenste afdeling – iets wat in het bedrijfsleven heel normaal is. (En wat we alleen beleefd hebben tijdens de verkiezingscampagne van 2018 in een jeugdcentrum in Kudelstaart.)
 
Voorlopig moet de verdwaalde burger het doen met de hulp van ‘zelfredzame’ en wél ‘gedigitaliseerde’ familieleden en vrienden. Op de website kan je met een ‘melding, compliment of klacht’ terecht. Een gemeentelijke ombudsman ontbreekt.
 
Voor hulp kan je je wenden tot het Infopunt Kudelstaart (Plac2bieb), maar die zijn in eerste instantie te vinden op een website – net als ‘Aalsmeer voor elkaar’ dat vrijwilligerswerk coördineert.
 
Websites, websites. Je moet er digitaal doorheen, voordat je een mens ontmoet. Er zijn mensen die daarbij geholpen moeten worden. Op het gemeentehuis.
 
Links:
 
(advertentie)
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel