Pierre’s Pennenstreken: AAxit dure grap

Dat een echtscheiding een hoop geld kost, weet iedereen. Maar als je de scheiding tussen Aalsmeer en Amstelveen uitrekent, vliegen de miljoenen je om de oren. Berenschot heeft even snel uitgerekend (een 'quick scan', te vinden op de Amstelveense raadsagenda van 11 december 2019) dat Aalsmeers onafhankelijkheid tussen de 9,6 en 30,6 miljoen euro gaat kosten. 'Afhankelijk van het gekozen scenario'…

Berenschot die al eerder heeft uitgeplozen dat 'Ambtelijke fusies op zich geen meerwaarde' hebben, schetst drie scenario's:

 1. Voortzetten van de samenwerking in huidige vorm met een op een andere manier vormgegeven 'governance' oftewel bestuurlijke organisatie; dit heeft nauwelijks gevolgen voor de gemeenteambtenaren (fte).
 2. Voortzetten van de samenwerking in aangepaste vorm

  1. Aalsmeer wordt een regiegemeente (circa 45 fte wordt ontvlochten)
  2. Aalsmeer krijgt een eigen gemeentelijke organisatie, maar een deel van de uitvoering en dienstverlening blijft bij de gemeente Amstelveen (minimaal 110 fte wordt ontvlochten)
  3. Aalsmeer laat de bedrijfsvoering door Amstelveen uitvoeren (circa 140 fte wordt ontvlochten)
 3. Volledig stopzetten van de samenwerking (circa 200 fte wordt ontvlochten)

  1. Aalsmeer brengt al haar taken onder in een nieuwe eigen gemeentelijke organisatie

Waarbij 'ontvlochten' betekent dat ambtenaren (fte) worden overgeplaatst naar Aalsmeer – of in elk geval in dienst komen van de gemeente Aalsmeer. Geloof maar niet dat ambtenaren die nu hun 'stek' in Amstelveen hebben, veel zin hebben in overplaatsing naar Aalsmeer. Nog afgezien van het feit dat er in het voor 5,3 miljoen euro gerenoveerde Aalsmeerse stadspaleis geen plek meer voor hen te vinden is. Vind zo maar eens tientallen, zo niet honderden nieuwe sollicitanten die als ambtenaar in Aalsmeer willen werken. 

Die ontvlechting wordt dus een bijna onmogelijke opgave. Maar er is één lichtpuntje. De financiën zijn geen probleem. Want: 'Aalsmeer vaart wel bij verkoop van Eneco': die zal Aalsmeer 'een totaal van 27,2 miljoen euro opleveren'.

Je moet wat voor je zelfstandigheid overhebben.

Tekst: Pierre Tuning

(advertentie)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel