Opnieuw schoorsteen op monumentenlijst

Door: Mariëlle Wegman. Ooit vormden ze de ‘skyline’ van het ooit gewezen bloemendorp: de schoorstenen van de kolen- of oliegestookte kwekerijen. De afgelopen decennia transformeerde het bloemendorp in een ‘Green Park’ waarmee ook de voor Aalsmeer iconische schoorstenen moesten sneuvelen. Een enkeling bleef nog fier overeind en eentje daarvan mag zich sinds kort gemeentelijk monument noemen.

Het nieuwbakken monument bevindt zich aan Oosteinderweg 53, en is inmiddels één van de drie schoorstenen die het gemeentelijke predikaat ‘monumentaal’ mogen dragen. De schoorstenen aan Uiterweg 46 en die in woonwijk Stommeerkade-West gingen het markeringspunt aan de Oosteinderweg al voor. De nieuweling is echter geen jongeling. De schoorsteen werd in 1938 gebouwd, in opdracht van de heer Engel. Een fraaie ‘E’ in het siermetselwerk in de schoorsteen verwijst nog steeds naar die opdrachtgever.

De rekening
In 2017 heeft de gemeente de schoorsteen geïnspecteerd op diens staat. Toen al werd geconstateerd dat er onderhoud moet worden gepleegd aan de schoorsteen. Om de huidige eigenaren niet met de rekening op te zadelen, zal de gemeente de kosten voor het onderhoud eenmalig op zich nemen.

Foto Jaap Maars

 

Lees vorig bericht

Jazzfeestje als nooit tevoren

Lees volgend bericht

Zorgcentrum Aelsmeer dicht na coronabesmetting


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *