‘Op de achterbank leren ze niet fietsen’

Door: Arjen Vos. Ruim 250 kinderen van alle Aalsmeerse basisscholen legden begin deze week een fietsexamen af. Herkenbaar aan de oranje hesjes fietsten de groep 7 leerlingen een parcours door Zuid dat begon en eindigde in de Berkenlaan.

Volgens Veilig Verkeer Nederland, verantwoordelijk voor de organisatie van het examen, is het zorgwekkend gesteld met de fietsvaardigheid van de huidige generatie schoolgaande kinderen. “We zien dat steeds meer kinderen met de auto naar school worden gebracht waardoor ze minder fietsvaardigheid opdoen,” zegt projectleider Ingrid Wetser, “het is een soort vicieuze cirkel: ouders brengen de kinderen met de auto omdat het zo druk is met auto’s. Maar op de achterbank leren ze echt niet fietsen. Liever fietsen ouders met de kinderen mee om ze te laten wennen aan het verkeer. Zo creëren ze meteen een kwaliteitsmomentje.”

Verdrietig
Bij verkeerslessen die VVN op scholen geeft, blijkt ook dat de fietsvaardigheid achteruit holt. Wetser roept dan ook op om te blijven oefenen. Een ander probleem is volgens Wetser dat een groeiende groep kinderen niet eens over een fiets beschikt. “Dat is eigenlijk heel verdrietig. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven zoals het ANWB kinderfietsenplan waarbij fietsen gedoneerd kunnen worden. Deze worden opgeknapt en beschikbaar gesteld aan gezinnen die zich de aanschaf moeilijk kunnen veroorloven.”

Foto’s Arjen Vos

Lees vorig bericht

Waterfront officieel geopend, rechtszaken lopen nog

Lees volgend bericht

De laatste loodjes…


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *