Oorlog in Oekraïne inspiratie voor boek

Door: Conny Vos. Woorden schieten raak! is de titel van het boek waarin schrijvers, dichters en kunstenaars belangeloos hun gevoelens in woord en beeld weergeven over de oorlog in Oekraïne. De opbrengst van het boek komt ten goede aan de oorlogsslachtoffers in Oekraïne.

“Het idee kwam van Jack Muller en Joke van der Zee,” vertelt redactrice Esther Streefland over de totstandkoming van het boek, “we hebben een oproep gedaan via Facebook, via het magazine A&K Thuis en in het kerkblad in Rijsenhout of mensen een bijdrage wilden leveren. Zo is het balletje gaan rollen.”

Door deze oproep kwamen gedichten, foto’s, tekeningen en andere kunstuitingen binnen die gerelateerd waren aan de oorlog in Oekraïne. “Het was ineens oorlog binnen Europa en dat heeft ons geraakt. We zijn blij dat we op deze manier iets konden doen.”

Vergaarbak
Zestien mensen uit Aalsmeer en omgeving hebben bijdragen geleverd, waaronder Jack en Joke. Voormalig dorpsdichter Marcel Harting stuurde gedichten in. John Stork werkte mee, de achtjarige Dana en de tienjarige Roos schreven een kort verhaaltje, Marja van der Kolk maakte illustraties en er is een Engels gedicht met een Oekraïense titel. “Sommigen hebben een bestaand werk ingestuurd dat perfect bij het onderwerp paste. Anderen hebben zich laten inspireren door deze oorlog. Ik ben een beetje de vergaarbak geweest en heb alles op volgorde gezet, zodat het een afwisselend geheel is geworden.”

Franse kunstenaar
Esther is bescheiden over haar bijdrage: “Ik ben geen dichter; ik vind Sinterklaas al een drama. Ik heb het voorwoord geschreven en samen met mijn kinderen Thijs en Gideon heb ik iets passends gemaakt met strijkkralen. Op de voorkant staat een meisje met de Oekraïense vlag, dat tanks vertrapt, een illustratie van een Franse kunstenaar die ons toestemming gaf deze voor de kaft te gebruiken. De titel heeft Jack bedacht. Verder is het heel organisch tot stand gekomen.”

Snel uitverkocht
Het eerste exemplaar van Woorden schieten raak! was een proefdruk. “Op de corsobraderie hadden we die mee als inkijkexemplaar. Mensen kunnen het boek bij ons bestellen. Het is een ‘print on demand’, want wij kunnen het niet allemaal financieel voorschieten.”

De eerste oplage was al snel uitverkocht. Volgende week verwacht Esther de tweede stapel. Het boek heeft een ISBN nummer, dus het is ook online en via de boekwinkels te koop. “Maar dan gaat een deel van de opbrengst naar de tussenhandel. Als je via onze website bestelt, blijft er meer over voor Oekraïne,” legt Esther uit.

Grote hoop
De gehele opbrengst is bestemd voor Oekraïne en wordt gedoneerd aan het autobedrijf van Frank Vaneman. “Frank is Kia-dealer en rijdt regelmatig met hulpgoederen naar Oekraïne. Giro 555 is te algemeen, dan komt het op de grote hoop en volgende maand wordt het nummer misschien alweer gebruikt voor een andere ramp. Op deze manier weet je waar het geld terecht komt.”

Woorden schieten raak! kost 25 euro en is te bestellen via de website misterjack.nl

Foto’s Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin