Omgekomen Oekraïense studenten centraal in expositie

De expositie in de Burgerzaal (Foto: Gemeente Aalsmeer)

Door: redactie. Tot eind mei is in het raadhuis de internationale expositie ‘Unissued Diplomas’ (niet uitgereikte diploma’s) te bezoeken. De expositie toont op een ingrijpende manier de gevolgen van de aanhoudende aanval van Rusland op Oekraïne.

‘Studiezalen werden schuilkelders en slagvelden’

Zestien panelen vertellen de verhalen van 32 Oekraïense studenten die hun studie moesten staken en hun leven verloren in de strijd. Voor de inval van Rusland studeerden zij van filosofie tot geneeskunde en van economie tot buitenlandse talen. Allemaal met hun eigen toekomstdromen en verwachtingen.

Internationale expositie
‘Unissued Diplomas’ is in 2023 in 24 landen te zien geweest. De teksten zijn inmiddels vertaald in zeven talen. Tot eind mei is de expositie vrij te bezoeken in de Burgerzaal. Op 4 en 5 mei is de expositie tijdelijk niet te zien in verband met de benodigde ruimte voor het publiek tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Angst veranderde van koers
Op de website van ‘Unissued Diplomas’ staat deze tekst te lezen: “Ze besteedden hun dagen in studiezalen. Ze hadden favoriete colleges en die waar ze elke week bang voor waren. En hoe beangstigend was het voor hen om alleen maar te denken aan het niet halen van een examen. Maar na 24 februari 2022 veranderde alles voor Oekraïense studenten. Studiezalen werden schuilkelders en slagvelden. Angst veranderde van koers en moed nam het over. Nu zullen diploma’s van sommigen nooit worden uitgereikt. Omdat Rusland het leven van de toekomstige eigenaren ervan heeft afgenomen in een poging de vrijheid van Oekraïne af te nemen”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel