Nu nog een askruisje en dan vasten…

Prins Richard en zoon Rick bij een bewoner van Mijnsheerlijckheid

Door: Arjen Vos. Ondanks alle beperkingen zijn de Pretpeurders er toch in geslaagd iets van het carnaval te maken. Bijvoorbeeld met een via Radio Aalsmeer TV uitgezonden pubquiz. Optochten door de straten en polonaises in de dorpstaveerne gingen dit jaar niet door en daarom was het des te verrassender dat de Raad van Elf zondagmorgen opdook bij de oudere inwoners van het dorp om fruitbakjes te bezorgen.

Dat ritueel is normaal gesproken bedoeld voor de maandag maar werd vanwege de gecancelde optocht een dag naar voren gehaald. Waar de traditie voorschrijft dat De Raad bij het overhandigen van de mand vol vitamines even bij de senioren over de drempel stapt om tenminste één borreltje te nuttigen, zat dat er nu natuurlijk niet in. De mondkapjes bleven om en de flessen Poelbitter gesloten. “Dat worden dan volgend jaar twee borreltjes,” werd al door sommige ouderen toegezegd. Mogelijk zal dan ook burgemeester Oude Kotte zich in het gevolg van de Prins begeven. Bij het overhandigen van de sleutel deze morgen op het raadhuis liet hij doorschemeren het best leuk te vinden dat onderdeel van het carnaval eens mee te maken. En aangezien Prins Richard volgend jaar voor de derde maal de scepter over Poelgilderdam mag zwaaien, zal hij de burgemeester daar ongetwijfeld voor uitnodigen.

De fruitmanden bleken overigens fruittasjes te zijn en beschikbaar gesteld door de lokale Albert Heijn. Kweker Cees Scholte deed er ter verhoging van de feestvreugde (of verzachting van het leed…) nog een Orchidee bij. In totaal werden zo 125 ouderen blij gemaakt.

Vandaag eindigt dus het carnaval en kunnen de raadsleden ter kerke om een askruisje te halen. Anders dan andere jaren niet met een gezamenlijke bijeenkomst maar op afspraak. En dan is het gebruikelijk om aansluitend de 40 dagen naar Pasen te vasten. Of en hoe de Pretpeurders en hun dorpsgenoten dat doen is aan hen.

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Schoonmaakbedrijf De Vries

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel