Nostalgisch Filmfestival in de maak

De Uiterweg vóór de demping van de noord-westelijke dijksloot eind jaren ’40 

Door: redactie. Na twee ‘filmloze jaren’ wordt op dinsdag 6 september weer het Nostalgisch Filmfestival gehouden. Organisator Dick Piet presenteert dan voor de negende keer films over Aalsmeer in vroeger tijden. Vooral omdat er nooit eerder vertoonde exemplaren bij zijn, kan hij nauwelijks wachten ze in de feesttent op het Praamplein te vertonen.

Zoals gebruikelijk is er weer een middag- en avondvoorstelling. Op het programma staat een keur aan nostalgische films, met zeer uiteenlopende onderwerpen. Onder meer, bruidsparen in 1941 en 1942 op weg naar het oude raadhuis in de Dorpsstraat, respectievelijk per schip (vanaf de Pontweg) en arreslee (vanaf de Oosteinderweg). Corsoverlichting in 1956 en de padvinderij met Coq Scheltens in 1962. De Burgemeester Kasteleinweg in 1976 en een tv-reportage over de ‘IJsboom’ in 1987.

Pramenraces
Verder staan twee compilaties van korte winterfilms op het programma, uit de periode 1930 – 2010. Net als filmopnamen van de Pramenraces uit de Dippersperiode (tot 1996). Hoe Aalsmeer eruit zag in de jaren ’80, is te zien in een film waarvan de nostalgie volgens Dick Piet afdruipt. Ook de film met beelden van de bloemencorso’s uit de jaren ’80 roepen ongetwijfeld veel herinneringen en heimwee op.

De Blauwe Beugel
Unieke kleurenfilms zijn die uit rond 1950, welke bij een zolderopruiming tevoorschijn kwamen. Ze bevatten nooit eerder vertoonde opnamen van de Uiterweg, zowel van vóór als ná de demping van de noord-westelijke dijksloot. Brugwachter Aldert Keessen bedient de Aardbeienbrug en Buurters zijn aan het werk op verschillende kwekerijen. Terwijl het pontje naar Rijsenhout niet alleen voetgangers en fietsers overzet, maar ook auto’s. In De Blauwe Beugel worden zwemwedstrijden gehouden.

Drijven van ganzen op boerderij Van Wees aan de Zwarteweg rond 1950

Boerenvreugd
De meest unieke kleurenfilm is ongetwijfeld die van de Hornmeerpolder, toen die nog uitsluitend uit grasland bestond met hier en daar een boerderij. Van een woonwijk, industrieterrein of bloemenveiling was in de verste verte nog geen sprake. Alles was grasland, waar koeien op graasden en het hooi met een vork hoog op de wagen werd gestapeld. Er zijn opnamen van onder meer boerderij Van Wees en ‘Boerenvreugd’.

Bejaardenuitstapjes
Gelachen kan er op de nostalgische filmmiddag en -avond volop. Onder meer bij bejaardenuitstapjes in de jaren ’50 naar de speeltuin. En bij het (laatste) optreden van Martin Verbeek in het bejaardencentrum ‘Seringenpark’ in 1993, een (hier en daar wat aangepaste) film, die vijf jaar geleden ook is vertoond, maar op veler verzoek nogmaals op het programma staat

Kaartverkoop
De kaartverkoop start donderdagavond 18 augustus van 19 tot 20.30 uur in het Boekhuis in de Zijdstraat. Daarna, vanaf vrijdag 19 augustus tijdens de normale winkeltijden. De kaarten kosten 7,50 euro, inclusief garderobe en een kopje koffie/thee.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin