Nieuwjaarsreceptie goed begin van 2020

Gisteravond vond in de compleet vernieuwde Burgerzaal de nieuwjaarsreceptie plaats van de gemeente. Volgens Gido Oude Kotte, die zijn eerste nieuwjaarstoespraak hield als burgemeester van Aalsmeer, moeten we spreken over Raadhuis in plaats van Gemeentehuis. De receptie was met zo’n 250 bezoekers net zo druk bezocht als anders, de sfeer was opperbest.

Oude Kotte had in een ‘belangrijk’ boekje van architect Berghoef gelezen dat het gebouw bij de opening in 1962 tot ‘Aalsmeers Raadhuis’ was gedoopt. Vandaar zijn pleidooi om voortaan deze traditionele benaming te gebruiken. Hij gunde de receptiebezoekers een inkijkje in het persoonlijk leven van hem en echtgenote Nassira door de aankondiging dat er gezinsuitbreiding op komst is. Dat vooruitzicht vormt een schril contrast met het overlijden van zijn vader het afgelopen jaar. Ook over de gedragingen van hun eenjarige dochter volgden wat ontboezemingen. Door die openheid verkleinde hij de afstand tussen hem en zijn nieuwe plaatsgenoten aanzienlijk. Eerst al werd de fysieke ruimte door hem gereduceerd door de aanwezigen te verzoeken vooral zo dicht mogelijk op het vernieuwde podium te komen staan. Hij bracht met beide intenties een stukje warmte over, een eigenschap die bij zijn voorganger minder voelbaar was. Zo ontpopt Oude Kotte zich in korte tijd tot een echte burgervader, en dat op zijn leeftijd.

Trots op DIPpers
In een terugblik op 2019 voerde Oude Kotte zijn gehoor mee naar een aantal ingrijpende en bepalende gebeurtenissen. Het drama van het verdronken kind bij Chimpie Champ, de handballers die kampioen werden en het stikstofvraagstuk. In vogelvlucht werd de plaatselijke politiek en ontwikkelingen daaromtrent aangestipt. Er wordt hard gewerkt, zo hoorde het publiek, aan het terugdringen van het woningtekort, Waterfront, Centrumvisie en het op orde houden van de buitenruimte.

Interessant was wat Oude Kotte liet doorschemeren over de samenwerking met Amstelveen, een heikel punt in het Aalsmeerse: “Het risico van afstand is onvoldoende voeling met de Aalsmeerse couleur locale. En dan ontstaat er onvrede. Dit is één van de redenen dat wij hebben besloten dat er een andere vorm van samenwerking met Amstelveen nodig is.”

De burgemeester gaf aan de ‘Amstelveen uitzwaai-actie’ eind 2019 van de De Illegale Peurders stiekem wel erg leuk te hebben gevonden: “Ik ben eigenlijk gewoon trots op de DIPpers, een warme steun in de rug voor de ingeslagen weg.” Of zijn deze avond aanwezige Amstelveense collega Tjapko Poppens er ook zo over dacht…?

Eerlijk, begripvol en simpel
Over hoe die ingeslagen weg er precies uit gaat zien deelde hij mede dat het een constructieve weg moet zijn en dat in elk geval niet  alle ambtenaren weer terugkeren naar het zo mooi opgeknapte raadhuis. “Wel kunt u straks weer voor alle gemeentelijke dienstverlening gewoon in Aalsmeer terecht, hier op het Raadhuisplein nummer één. En zelfs voor de politie, want ook zij hebben vanaf heden in ons raadhuis een loket.” Over de exacte veranderingen in de samenwerking met Amstelveen deed hij nu geen uitspraak, dat zal de komende maanden duidelijk worden. Maar centraal staat volgens Oude Kotte dat de dienstverlening eerlijk, begripvol en simpel moet zijn.

Bedreigingen voor democratie
Een pluim was er voor alle inwoners die zich inzetten voor anderen. In het klein (werken in de Jij en Ik-winkel) of in het groot (Vuur en Licht) “Wat doen wij ongelooflijk veel voor elkaar. Ga daar alstublieft mee door!” Om vervolgens aan te stippen hoe groot het voorrecht is om in een land als Nederland te wonen, behorend tot de rijkste en gelukkigste landen ter wereld. Maar het blijft volgens Oude Kotte oppassen geblazen voor bedreigingen die de democratie in gevaar kunnen brengen. Zoals criminaliteit en rechteloosheid. Hij citeerde Claudia de Breij die in haar oudejaarsconference de les van haar vader doorgaf over wat democratie precies betekent: “Democratie is een regering van de meerderheid die rekening houdt met de noden en de wensen van de minderheid, met een onafhankelijk rechtsstaat én een vrije pers.”

Na de toost op een inspirerend en gezegend 2020, was het weer tijd voor ontmoeting met elkaar. Voor de uiterst plezierige achtergrondmuziek zorgde het kwintet van Martijn Schokman met zangeres, tevens AA raadslid Greta Holtrop.

Tekst Arjen Vos

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van D66

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin