Door: Arjen Vos. Dat de coronacrisis ook een positieve uitwerking kan hebben, werd vrijdagmiddag duidelijk tijdens een bijeenkomst in de Historische Tuin. Door de lockdown was er alle tijd en rust om de tentoonstellingsruimtes in te richten.
Ouderwetse gezelligheid bij de opening van zowel de tentoonstellingskas als -stal. Alsof er nooit beperkingen waren geweest, zo stonden en zaten de genodigden bij elkaar in de corridor. Kopje koffie, gebakje erbij, babbeltje hier en een praatje daar. Het kon en mocht weer. Al gingen de echte versoepelingen pas zaterdag in, er werd alvast een voorschotje genomen en niemand die dat erg vond.
Innovaties en werklust
Anderhalf jaar lang hadden Paulien Pannekoek en Hans Alderden tamelijk ongestoord kunnen werken aan de herinrichting van de permanente expositie. Aan de andere kant was er het voordeel voor de bezoekers. Omdat het tuinbouwmuseum toch niet of nauwelijks open was, hoefde niemand teleurgesteld te worden omdat de tentoonstellingskas ‘under construction’ was.
Het Aalsmeerse duo had zich duidelijk verdiept in de materie en een gedegen plan gemaakt waaraan de nieuwe inrichting moest voldoen. Paulien: “We hebben onszelf toen we eraan begonnen de vraag gesteld: waardoor is het gekomen dat Aalsmeer toonaangevend in de wereld is geworden als het gaat om de tuinbouw? Het antwoord was: door innovaties en werklust. Aalsmeerse tuinders zochten altijd naar nieuwe mogelijkheden om geld te verdienen. Daarom wilden wij die mensen in deze expositie een gezicht geven.”
Nostalgisch speelgoed
Dat hebben Hans en Paulien gedaan aan de hand van vele foto’s die op tal van manieren getoond worden en zo een hommage vormen aan de mensen die Aalsmeer door de eeuwen heen op de kaart hebben gezet. De meest originele manier waarmee foto’s vertoond worden is ongetwijfeld door middel van de ‘viewmaster’. Dit brokje nostalgisch speelgoed uit de jaren ’70 waarmee dia’s driedimensionaal kunnen worden bekeken, is een originele vondst van Paulien geweest. Dat geldt ook voor de modernere tablets waarop filmpjes bekeken kunnen worden. “Het zijn heel eenvoudige fotolijstjes. Veel goedkoper dan I-pads, maar net zo effectief. En minder diefstalgevoelig,” aldus de samenstelster. Naast ogen en oren komen ook andere zintuigen aan bod, bijvoorbeeld met de mogelijkheid om blokjes Aalsmeerse turf te betasten.
Interessant verhaal
In de stal is een expositie ingericht met opgravingen uit Calslagen die midden jaren ’80 gedaan zijn. Daarmee krijgt de bezoeker een inkijkje in de eenvoud van Aalsmeerse huishoudens tussen pakweg 1600 en 1800. Met de tentoongestelde voorwerpen, foto’s en maquettes aan de voorzijde en de levende producten aan de achterzijde, heeft de Historische Tuin een interessant verhaal te vertellen over vijf eeuwen Aalsmeerse tuinbouwgeschiedenis. De eer om de expositie te openen was aan Uiterwegbewoner en oud-kweker ‘Zwarte’ Jaap Spaargaren die als ware hij ‘Ome Willem’, door een papieren deur mocht stappen.