Nieuwe ambtsketen voor burgemeester

Door: Arjen Vos. Oplettende lezers en kijkers van deze website zou het kunnen zijn opgevallen dat er een nieuwe ambtsketen aan zat te komen. Onbedoeld werd het sieraad te vroeg getoond in de promotiefilm bij het artikel over de ontwikkelingsprojecten van de OSA. Gisteravond voorafgaande aan de raadsvergadering werd de nieuwe ambtsketen officieel gepresenteerd.

De nieuwe ambtsketen was een wens van Gido Oude Kotte om het 888 jarig bestaan van Aalsmeer te markeren. Het is een van de twee geschenken die de gemeente aan zichzelf en haar inwoners cadeau doet. “Als over honderd jaar de ambtsketen ter sprake komt, weet je precies waar hij vandaan komt en dat toen de vier kenmerken op de hanger belangrijk waren voor Aalsmeer,” aldus Oude Kotte. Een roos, aardbei, praam en de watertoren zijn gekozen als toonaangevende elementen die zodoende eeuwigheidswaarde hebben verkregen. De ketting zelf bestaat uit rechthoekige schakels voorzien van golfjes die verwijzen naar de Westeinderplassen.

Standaard schakels
Van de oude ambtsketen waren 40 identieke exemplaren in omloop. Leverancier Koninklijke Begeer, die ook de nieuwe ketting heeft gemaakt, had destijds standaard schakels in de aanbieding waarvan veel gemeentes het prima vonden dat die gebruikt werden. Het kleinood moet volgens de burgemeester ergens in de jaren ’80 zijn aangeschaft.

Vijf buurtschappen
Voorafgaande aan de vergadering werden in de trouwzaal drie ambtsketens tentoongesteld. Ook het exemplaar wat tot de jaren ’80 gebruikt werd, kon bekeken worden.

Dankzij een uitgebreid document, vervaardigd door Stichting oud-Aalsmeervoorzitter Dirk Jongkind, werd precies duidelijk welke gedachten ten grondslag liggen aan de nieuwe ketting. Maar ook wordt de symboliek ervan uitgelegd. Dat elk vakje uit vijf gestileerde golfjes bestaat is niet toevallig. Die verwijzen naar de vijf buurtschappen waaruit de gemeente bestaat: Aalsmeer, Kudelstaart, Oosteinde, Calslagen en Vrouwentroost. De ketting is exact een meter lang en gemaakt van massief zilver.

Aan kinderburgemeester Anne van Duijn was vervolgens de eer om de ambtsketen officieel om de schouders van ‘collega’ Oude Kotte te hangen.

Het andere geschenk wat de gemeente voor de inwoners in petto heeft betreft een meubelstuk voor in de Burgerzaal waarin 888 door Aalsmeerders gemaakte zogenaamde ‘happy stones’ worden verwerkt.

Foto boven still uit film OSA/Ton Offerman, overige foto’s Arjen Vos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin