Naast Taalpunt nu ook Taalcafé

Sinds een jaar kent Aalsmeer het Taalpunt. Sinds afgelopen dinsdagmiddag is daar een Taalcafé aan toegevoegd. Wethouder Gertjan Van der Hoeven sprak dinsdagmiddag in de bibliotheek een officieel woordje waarmee het Taalcafé officieel was geopend. Eerst nog in de 'bieb' later zal het naar de belendende Oude Veiling verhuizen.
 
“Taal is zo belangrijk,” zegt Hélène Homan, als oud-onderwijzeres nauw betrokken bij het Taalpunt, ”met een gemeentelijke subsidie hebben we een jaar geleden het Taalpunt opgezet. Iedere dinsdagochtend zijn we hier bezig voor een groep laaggeletterden om hen te laten kennismaken met de Nederlandse taal. Deelnemers zijn Nederlanders die hier zijn geboren en hun eigen taal onvoldoende beheersen, maar de bijeenkomsten zijn ook bedoeld voor uit diverse landen afkomstige inwoners om hen de beginselen van de Nederlandse taal te leren.”
 
Speelser
Homan is blij dat nu ook iedere dinsdag het Taalcafé kan worden bezocht.
“Van half twee tot half drie kan men op vrijwillige basis hier om de tafel aanschuiven. Niets is verplicht. Het gaat dan uiteraard wat speelser dan bij het Taalpunt dat we hier elke dinsdagmorgen hebben. We denken er aan om 's middags bepaalde thema's te behandelen er kan een ongedwongen gesprek op gang komen, er kunnen spelletjes worden gespeeld, gesprekken worden gevoerd en het is vrij entree voor iedereen.”
 
Taalambassadeur
Wethouder Van der Hoeven introduceerde bij de opening van het Taalcafé de 71-jarige, speciaal die middag uit Bussum 'ingevlogen' taalambassadeur Graddie Jansen-van Leeuwen. De in een gezin van veertien kinderen opgegroeide Jansen vertelde de aanwezigen dat ze jarenlang het lezen van onze taal onmachtig was geweest. Via het op latere leeftijd volgen van een ROC-school had ze zich tot een vurig pleitbezorgster van onze taal weten te ontwikkelen. Graag vertelt de opgewekte Bussumse her en der in het land over haar bijzondere leven waarin naast lezen ook nog veel tijd over is voor het maken van creaties van kalebassen en poppen.
 
Van der Hoeven schetste en passant een toekomstbeeld van De Oude Veiling, sprak over het jaar 2018 en noemde de locatie dan nog beter geschikt voor het Taalcafé. En toen waren er bloemen voor de sprekers en was het tijd voor koffie met gebak.
 
Tekst: Leni Paul, foto's Jaap Maars (zie ook de gallery)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin