Ook de uitvaartbranche wordt vanwege het coronavirus beperkt in haar dienstverlening. Bij Uitvaartverzorging Finnema gaat het er sinds het begin van de crisis heel anders aan toe dan gebruikelijk. Alles is erop gericht de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. In de praktijk betekent dat geen kopjes koffie, geen volgauto’s en maximaal 30 mensen bij een plechtigheid of rouwbezoek. Maar ook dat het bespreken van de uitvaart ‘op afstand’ gebeurt. Directeur Nico Gouwerok schetst hoe er binnen het bedrijf met de nieuwe situatie wordt omgegaan.
Het zijn noodzakelijke maatregelen, zowel door RIVM als de branchevereniging opgelegd, die indruisen tegen alles waar het bij een afscheid van een geliefde om gaat. Want juist op zulke momenten willen mensen elkaar opzoeken en aan kunnen raken om troost te zoeken of te geven. Gouwerok erkent dat het voor de mensen die een dierbare verliezen een extra moeilijke tijd is. “Helaas moeten we mensen vragen om goed na te denken over wie wel en wie niet bij de uitvaart aanwezig mag zijn. Wat nu veel gebeurt is dat rouwkaarten pas na de uitvaart verstuurd worden. Als kennisgeving dat de uitvaart in besloten kring heeft plaatsgevonden. We bieden wel de mogelijkheid om later als deze crisis voorbij is, nog een herdenkingsdienst te organiseren. Dat is best een lastige afweging omdat mensen nu het rouwmoment beleven en het ook in dezelfde periode willen afsluiten.”
Glaasjes water
De ingrijpende aanpassing viel vorige week gelijk met het sluiten van de horeca. Uitvaarten worden met deze branche gelijkgeschaard vanwege het feit dat er doorgaans koffie, thee en versnaperingen worden geserveerd. Catering kan niet meer. En met veel mensen zo dicht op elkaar is de besmettingskans een te groot risico. Zelfs op de aanwezigheid van glaasjes water moet streng worden toegezien. Gouwerok: “We hebben standaard voor de naaste familie altijd een karaf met glazen staan. Maar ook dat doen we nu op last van de overheid even niet. Zelfs met een glaasje water voor de troost moeten we voorzichtig zijn.”
Cruciale beroepsgroep
Besprekingen worden telefonisch of met behulp van skype gevoerd. In de praktijk komt een uitvaartverzorger namelijk toch meerdere keren per week in een huis vol mensen wat in deze situatie niet wenselijk is. Dat is volgens Gouwerok zowel ter bescherming van de nabestaanden als van de uitvaartleider, een functie vallend onder de cruciale beroepsgroepen. “Alleen in afwijkende gevallen komen we langs of kunnen mensen bij ons komen. Dan moet je denken aan mensen die slechthorend zijn of geen computer hebben. Onze uitvaartleiders vinden het echt verschrikkelijk om het zo te doen. Het is zo onpersoonlijk. Toch proberen ze er het beste van te maken.” Het lastigste was volgens Gouwerok de overgangsperiode: “Uitvaarten die besproken waren, moesten ineens heel anders. Dan moet je mensen gaan uitleggen dat er geen catering meer mag en dat niet iedereen mag komen. Wat ook niet meer kan is dat de overledene samen met familieleden verzorgd wordt. Heel vervelend voor iedereen.”
Livestream
Over alles wordt nagedacht om elke uitvaart volgens de richtlijnen van het RIVM te organiseren. De stoelen staan bijvoorbeeld verder uit elkaar en er wordt op gewezen dat fysiek contact vermeden moet worden. Een oplossing voor nabestaanden die veel bezoek verwachten is dat er meerdere momenten voor rouwbezoek worden afgesproken. Techniek in de vorm van livestream wordt ingezet om ervoor te zorgen dat mensen thuis de afscheidsdienst rechtstreeks kunnen meebeleven. Ook kan de uitvaart worden gefilmd en later worden gedeeld met familie en bekenden.
Schrijnend
De directeur van de uitvaartonderneming constateert in Aalsmeer nog geen toename in het aantal uitvaarten door Corona maar verwacht wel dat dit gaat komen. “Net zoals bij een griepgolf, waarbij we normaliter in Nederland ook een piek hebben in het aantal overledenen. Het is schrijnend om te constateren dat mensen in de toch al moeilijke tijd bij het verlies van een dierbare, door alle noodzakelijke maatregelen, geen afscheid kunnen nemen zoals ze dat zouden willen. Desalniettemin zijn deze maatregelen noodzakelijk om deze crisis het hoofd te kunnen bieden.”
Tekst en foto Arjen Vos