‘Maak plezier op het water’

Plezier bij Plaspop 2019

Door: Arjen Vos. Later dan gehoopt en gedacht maar nog net voor het einde van het vaarseizoen lanceerde de gemeente deze week de campagne over gedragsregels op het water. Mocht er nog sprake zijn van een nazomer waarbij mensen het water opgaan dan is er nu een heldere brochure die duidelijkheid geeft over hoe men zich op de Aalsmeerse sloten en plassen dient te gedragen.

De gedragsregels hadden eigenlijk al aan het begin van het vaarseizoen gepresenteerd moeten worden maar daar is vanwege de uitbraak van corona van afgezien. Een overvloed aan regels zou in die periode volgens de burgemeester, die de campagne deze week op bescheiden wijze presenteerde, niet gewenst zijn. De campagne is samengesteld in samenspraak met politie, handhaving, stichting Aalsmeer Westeinder Promotie, Westeinder Zeilwedstrijden en het Jeugdwerk.

Jeugdige schippers op het water langs Van Cleeffkade

Dat de botenverkoop deze zomerperiode alle verwachtingen te boven ging, resulteerde op mooie dagen in een ongekende drukte op het water. Wat extra aandacht voor hoe je je op de plas dient te gedragen kan wat dat betreft volgens de burgemeester geen kwaad. Aangezien er ieder jaar jeugdige schippers bijkomen moet er toch ergens worden bijgestuurd en opgevoed.

Logisch
De regels kennen een positieve insteek: ‘Maak plezier op het water’, zo begint de opsomming in de flyer. Een advies dat overeenkomsten vertoont met het wel vaker gebruikte officieuze elfde gebod: ‘Gij zult genieten’. Wat hierop volgt is een reeks regels die uiterst logisch klinkt maar kennelijk toch nodig blijft om het voor iedereen leuk te houden. Waar het kort op neerkomt: Veroorzaak geen overlast, vaar veilig en houd de omgeving schoon.

Diep in de buidel
Naast de papieren brochure die sinds deze week verkrijgbaar is bij alle jachthavens, watersport gerelateerde bedrijven, bibliotheek en raadhuis, zijn de regels ook op de gemeentelijke website terug te vinden. Tevens zijn er borden langs het water geplaatst. Een gewaarschuwd mens telt ook op het water voor twee want voor overtredingen kan diep in de buidel worden getast. Een boete voor te snel varen kan zomaar oplopen tot 700 euro en voor het veroorzaken van geluidoverlast door versterkte apparatuur mag 140 euro worden overgemaakt. Onderstaande advertentie van de gemeente toont een beknopte weergave van de gedragsregels.

Foto’s archief AV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel