‘Lief en Leedstraten’ in strijd tegen eenzaamheid

Wethouder Alink, Ton Harte en Milena Luteijn met het zojuist onthulde logo

Door: Mariëlle Wegman. Rotterdam had het al, het dichterbij gelegen Amstelveen ook. In Aalsmeer lag het op een stoffig bureau: de plannen voor zogenaamde ‘Lief en Leedstraten’. Tot corona ons met een bezoek vereerde. Wat gaan we doen tegen eenzaamheid, was eigenlijk de grote vraag. De cijfers waren namelijk niet mals, maar liefst 36 procent van de Aalsmeerders heeft wel eens te maken (gehad) met gevoelens van eenzaamheid.

Voormalig CDA-raadslid Ton Harte kwam het nog relatief onbekende verschijnsel tegen in Rotterdam en nam het plan mee naar Aalsmeer. Aanvankelijk bleef het onaangeroerd liggen, maar inmiddels, nadat het werd afgestoft door wethouder Alink, omarmd door het maatschappelijk werk van Participe.

Kaartje voor puber
Het idee achter de Lief en Leedstraten is om de sociale cohesie in een straat te vergroten, om mensen aan elkaar te verbinden. Een (geld)potje, gevuld door de gemeente, kan daar een bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld voor een bloemetje als een buur in het ziekenhuis heeft gelegen, of een kaartje voor de puber van nummer 38 die zijn examens achter de rug heeft en is geslaagd.

Handen in de lucht bij Helma Keesom en Yvette Koehler, weer een nieuwe straat erbij

Gangmakers
De presentatie van het project werd onder andere bijgewoond door bewoners van deelnemende straten, de zogenaamde gangmakers. Iedere straat moet minimaal twee gangmakers hebben om deel te kunnen nemen aan het potje. De datum waarop de presentatie is gekozen, vond niet bepaald toevallig plaats in de Week van de Eenzaamheid, die in Aalsmeer liever de ‘Week van de Ontmoeting’ wordt genoemd. Ton Harte, Helma Keesom en Milena Luteijn van Participe en wethouder Wilma Alink spraken een woordje tegen de aanwezigen en onthulden gezamenlijk het logo van de Lief en Leedstraten.

Ambitieus
Als het aan de wethouder ligt wordt er straks flink in de bus geblazen. Van de 216 straten die Aalsmeer en Kudelstaart samen hebben, is het de bedoeling dat binnen vier jaar 150 straten deelnemen aan het project. Ambitieus, maar wellicht gewoon haalbare kaart. Nog voor de bijeenkomst was afgelopen, hadden zich al nieuwe straten aangemeld. Wie interesse heeft in deelname aan of meer informatie over het, overigens landelijke, project wenst, kan een mailtje sturen naar liefenleed.aalsmeer@participe.nu of telefonisch contact opnemen met 0297 326670.

Foto’s: Mariëlle Wegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin