Kaalslag door iepziekte

Het minibos in de oksel van de Linnaeuslaan en de J.P. Thijsselaan is afgelopen week aanzienlijk uitgedund. Tien bomen waarvan zes exemplaren ongeveer al een halve eeuw stonden, werden hier geruimd. Ook verderop in de straat zijn bomen verwijderd. Aanleiding was de iepziekte.

Het kappen van de bomen levert een behoorlijke kaalslag op in dit stukje van Aalsmeer-Zuid. Volgens de gemeente was het noodzaak. Enerzijds om te voorkomen dat er nog meer bomen worden aangetast, anderzijds omdat de bomen toch niet meer te redden waren. De iepziekte wordt veroorzaakt door de iepenspintkever die voor schimmels in de bomen zorgt.

Geen beleid
Of er net zoveel bomen voor terug komen als dat er gepakt zijn, is nog maar de vraag. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Aalsmeer hier geen beleid op heeft maar dat dit wel in de maak is. “We planten zeker bomen terug. Dat is niet altijd precies hetzelfde aantal als gekapt is. Belangrijker vinden we het om ervoor te zorgen dat de bomen genoeg ruimte hebben om tot hun volledige potentie te kunnen uitgroeien,” aldus de voorlichtster.

Het versnipperde iepenhout wordt in een biogasinstallatie verwerkt tot groene energie, zo liet het verwerkende bedrijf weten. 

Foto's en tekst Arjen Vos

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin