Jaarwisseling zonder groot vuurwerk

Opnieuw geen groots vuurwerk dit jaar (Foto archief AV/Laurens Niezen Fotografie)

Door: redactie. De jaarwisseling komt eraan. Ook dit jaar wordt Oud en Nieuw anders dan wij gewend zijn. We vieren het thuis en met een kleine groep. Oudejaarsvuurwerk is er niet bij. Om zorgpersoneel, politie, handhavers en andere hulpverleners in deze coronatijd niet nog zwaarder te belasten, geldt ook dit jaar een landelijk verbod op het afsteken, vervoeren en verkopen van vuurwerk. Het vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is kinder- en fopvuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes, knalerwten en sierfonteintjes.

Carbidschieten
Carbidschieten valt niet onder vuurwerk. Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan ontraadt de gemeente het Carbidschieten in landelijk gebied, zeker zonder deskundig toezicht. In bebouwd gebied is het verboden om Carbid te schieten (art. 157 WvSr). De ontploffing van Carbid geeft behalve een luide knal ook een sterke drukgolf. Hierdoor kan schade ontstaan aan bijvoorbeeld dubbele beglazing. Doe dit dus niet in de buurt van huizen!

Boetes 
Op het niet naleven van de vuurwerkregels heeft de wetgeving stevige boetes en straffen gezet. Jongeren tot 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als zij toch vuurwerk afsteken.

 

Lees vorig bericht

Oliebollen en appelbeignets van Vooges

Lees volgend bericht

Officiële mededelingen 30 december 2021


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *