‘Ik hoop dat mensen blij worden van een plantje’

Geïnspireerd op de Buurtbieb, startte de Kudelstaartse Suzanne Beijnes onlangs met de Plantenbieb. Haar promotie voor deze fleurige variant zorgde op Facebook al voor het nodige enthousiasme. Vanuit verschillende hoeken en gaten werd ruilmateriaal ingebracht. Resulterend in een goed gevulde kast met een ruime keuze aan jong groen.

“Ik houd zelf heel erg van planten en van het uitproberen van stekjes,” vertelt Suzanne aan de eettafel die eveneens voor een groot deel gevuld is met allerhande plantjes, “op een gegeven moment had ik zelf zoveel staan dat het een beetje teveel werd. Leuk om hier en daar uit te delen maar toen ik op sociale media het fenomeen Plantenbieb in Hilversum en Veendam zag, leek me dat meteen een goed idee. Ik heb contact gezocht, een groep aangemaakt, vond een kast op ‘gratis of voor weinig’ en ben van start gegaan.”

Leerzaam
De kast bevindt zich voor het huis van Suzanne op Madame Curiestraat 36. Een tikkeltje verscholen achter de wat doorgeschoten berberisheg van de buren maar tegelijk ook een mooie overgang naar het hekje van haar eigen tuin. Kleine stekjes onder, de grotere boven. De sanseveria’s met hun kenmerkende groengele punten op de bovenste plank, lijken het hardste te schreeuwen om te worden meegenomen. Dankzij de naamkaartjes is het ook nog eens een heel leerzaam project. “Door dit project leer ik zelf ook nieuwe plantjes kennen. Bijvoorbeeld de Aspergus, die kende ik nog niet. En ook ons kinderen zijn enthousiast, ons zoontje verzorgt nu zelf zijn aardbeienplantjes en vindt het heerlijk om zelf de aardbeien te plukken.”

Suzanne vindt het vooral leuk om de gemeenschap hiermee een dienst te bewijzen. “Wij wonen hier nog maar kort. In onze vorige woonplaats Almere was er maar weinig sprake van saamhorigheid, dat is hier veel meer. Mensen zeggen gewoon vriendelijk gedag. En als ze langs lopen en blijven kijken, spreek ik ze aan en dan heb je al snel een praatje. Ik hoop dat mensen blij worden van een plantje.”

Wie stekjes over heeft kan ze kwijt in de Plantenbieb. Wie graag een plantje wil, mag er eentje uit halen. Liefst wel op basis van ruilen anders is de kast snel leeg. Suzanne vraagt wel of de inbrengers de naam van de plant erop willen schrijven. Dan is voor iedereen duidelijk om welk materiaal het gaat en op te zoeken hoe het verzorgd moet worden.

Tekst en foto Arjen Vos

ALS_kadernota_partijen_v8

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel