‘Hoord de Weerpartij’ in ere hersteld

Door: Arjen Vos. Al jaren slingerde het bordje rond in het Raadhuis. Kennelijk wist niemand wat er mee aan te vangen. Totdat het oog van raadslid Dick Kuin erop viel. “Tijdens een agendapunt over Zeilfort Kudelstaart waar ik niet bij wilde zijn, wandelde ik door de gangen van het raadhuis en zag het liggen. Het triggerde mij dusdanig dat ik het heb meegenomen naar huis en heb opgeknapt.” Gisteren, voor aanvang van de eerste fysieke raadsvergadering na de tweede lockdown, werd het gerestaureerde paneeltje officieel gepresenteerd. Het heeft een plek gekregen boven de entree van de Raadzaal.

Het historische bordje, vermoedelijk vervaardigd rond 1720, is versierd met de opmerkelijke tekst: ‘Hoord de weerpartij’. Volgens insiders hing het paneel voor de verbouwing van de raadzaal in 2016 ook al op deze plek. Waarom het na het gereedkomen niet teruggehangen is, is een raadsel. Wellicht lag het aan de vervallen staat waardoor men het niet aandurfde. Kuin geeft aan dat er stukken hout afgebrokkeld waren toen hij het aantrof.

Dorpsbeschrijver
Voor de AA-fractievoorzitter bleek de vondst interessant genoeg om het op te knappen. Op verzoek van de burgemeester dook hij in de geschiedenis ervan en stuitte met behulp van de stichting Oud Aalsmeer op ‘Dorpsbeschrijver’ Van Ollefen, actief aan het einde van de achttiende eeuw. In de archieven stuit Kuin op het werk: ‘De Nederlandsche Stad- en Dorp- beschrijver door L. van Ollefen”, deel IV, Kennemerland uit 1796. Hierin is het volgende te lezen: “Als er gepleit wordt hangt men van buiten voor de binnenglazen der raadkamer, in een redelijk ruimen gang uitkomende, een bordjen, op ’t welk met een stout penceel fraai geschreven staat, HOORT DE WEDERPARTIJ—zeker geene kwade vermaning!” Dat van Ollefen dit in 1796 schrijft, houdt in dat het paneel zelf nog ouder moet zijn.

Weer of weder
Opmerkelijk is dat op het paneel het woord ‘hoord’ met een ‘d’ aan het einde geschreven staat en dat Van Ollefen, toch uit ongeveer hetzelfde tijdperk afkomstig, het in zijn geschriften met een ’t’ weergeeft. Ook maakt hij er de ‘Wederpartij’ van, terwijl op het bordje duidelijk ‘Weerpartij’ weergeeft.

Aan de achterzijde van het paneel staat op een vergeeld stukje papier te lezen dat Kudelstaarter Th. Hoogenboom het in 1920 heeft overgeschilderd. Ruim honderd jaar later heeft Dick Kuin daar een hagelwit strookje papier onder geplakt met de tekst: “In 2021 schoongemaakt en gerepareerd door D.Kuin uit Kudelstaart”. Er is ruimte genoeg voor meer strookjes papier.

Foto’s Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel