Honey Highway langs bloemenveiling vergroot biodiversiteit

Medewerkers van verschillende bedrijven schouder aan schouder voor de bijen

Door: Arjen Vos. Voorzien van laarzen, handschoenen en tuingereedschap stonden medewerkers van bedrijventerrein VBA Zuid woensdag letterlijk met de voeten in de klei. Eensgezind trokken zij op om 5600 drachtplanten en bloemheesters te planten. Doel van de exercitie: de aanleg van een bijenpark.

De werkzaamheden rondom de bushaltes, loopbrug en de afslag naar Royal FloraHolland verkeren in de afrondende fase. Na de vele grondwerkzaamheden, onder meer het verleggen van kabels is het stuk grond tussen Legmeerdijk en de op VBA-Zuid gesitueerde bedrijven beschikbaar gekomen om er een fleurig en voor bijen aantrekkelijk park van te maken. Een kans die de Vereniging van Eigenaren met beide handen aangreep. In samenwerking met de in Schipluiden gevestigde organisatie Honey Highway die zich landelijk inzet voor de bijen, is er een plan gemaakt voor een park waar niet alleen bijen goed gedijen maar waar het straks ook voor medewerkers op het bedrijventerrein aangenaam verpozen is.

Deborah Post (tweede van rechts): ‘We kunnen de bijen weer terug krijgen’

‘Wat jullie doen heeft impact’
Deborah Post van Honey Highway moedigt de werkers in de lunchpauze hartstochtelijk aan. Staande naast een viertal bijenkasten met daarin honderden duizenden bijen, zegt ze enorm blij te zijn met de inzet van zovelen. “Het doel is om het hier in de zomer te zien wemelen van bijen, vlinders, vogeltjes, fazanten die hun voedsel kunnen vinden om te overleven in de verder kale omgeving van graslanden en grote logistieke hallen in en rondom Aalsmeer.”

Van de 360 soorten bijen die er ooit in Nederland waren is er volgens haar door toedoen van de mens nog maar de helft over, “maar door het planten van meer bloemen kunnen we de bijen weer terug krijgen. Het is belangrijk om dit zichtbaar te maken zoals jullie dat doen. Wat jullie hier doen heeft echt impact. Vaak wordt er bij bedrijven vooral vergaderd maar daar krijg je geen bij mee terug. Naar buiten gaan en er geld voor beschikbaar maken, dat is de weg.”

Zinvol
Communicatiemedewerker Sabine Joore van Dutch Flower Group, met de hark in de weer, is er enthousiast over. “Samen met FM Group en diverse andere bedrijven hier op het terrein ervaren we naast ons dagelijkse werk hoe leuk en zinvol het is om hier een steentje aan bij te dragen. Het is tegelijk natuureducatie, teambuilding en gewoon heerlijk buiten zijn met elkaar.”

Voorbeeld voor Nederland
De omliggende gronden worden binnenkort ingezaaid als Honey Highway. Op dit moment is er volgens de initiatiefnemers geen ander bedrijventerrein in Nederland dat zoveel biodiversiteit heeft als VBA-Zuid. De tientallen verschillende soorten Nederlandse drachtplanten en bloemheesters die deze week zijn geplant, zorgen voor een langdurige bloeiperiode zodat bijen en overige dieren daar extra lang van kunnen profiteren.

(Foto’s: Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel