‘Hoe wij grip kregen op gamegedrag van onze dochter’

Wat begon als een onschuldige hobby, werd bij ons een groot probleem. Onze dochter van veertien speelde na school graag een uurtje online. In het begin vonden we dat prima. Maar dat ene uurtje werden er steeds meer. Al snel was gamen het enige waar ze nog mee bezig was. Ze zat uren op haar kamer, werd boos als we vroegen om te stoppen, en trok zich steeds meer terug. Het veranderde niet alleen haar leven, maar ook de sfeer in ons gezin.

De impact op ons gezin
Het gamen had grote gevolgen. Onze dochter bleef vaak tot laat op om stiekem te spelen. Ze werd daardoor moe en presteerde op school minder goed. Haar voetbaltrainingen sloeg ze over en simpele dingen zoals douchen of samen eten stelde ze uit omdat ze ‘nog even’ wilde gamen. En als het internet uitviel, leek het alsof haar wereld instortte.

De spanning in huis liep hierdoor op. Samen eten werd niet meer gezellig want gesprekken eindigden vaak in ruzie over haar gamen. Ze hield zich niet meer aan afspraken en we voelden ons als ouders machteloos.

Wat hebben wij gedaan?
Hoewel we ons een beetje schaamden, was het belangrijker om onze dochter te helpen. We namen contact op met de preventiedeskundige van de Brijder, een organisatie die gespecialiseerd is in verslavingen, ook gamegedrag. Dankzij hun adviezen hebben we het probleem stap voor stap kunnen aanpakken.

Praat met je kind
We gingen op een rustige manier met haar in gesprek en vroegen wat ze zo leuk vond aan gamen. Welke spellen speelde ze, en waarom vond ze die zo interessant? Doordat we echt naar haar luisterden, voelde ze zich serieus genomen. Dit zorgde ervoor dat het steeds makkelijker werd om open met elkaar te praten.

Stel duidelijke grenzen
We maakten samen afspraken. Doordeweeks mocht ze maximaal twee uur per dag gamen en in het weekend iets langer. Na 21 uur werd er niet meer gespeeld. Ze was het er niet altijd mee eens maar door consequent te blijven, hielpen we haar om zich aan de afspraken te houden.

Bied alternatieven
We zochten samen naar andere activiteiten die haar konden interesseren. Ze begon weer met voetballen en ontdekte dat ze tekenen ook leuk vond. We spraken af dat gamen pas mocht als haar huiswerk af was en ze naar haar training was gegaan.

Wees flexibel maar duidelijk
Bij speciale gelegenheden, zoals een online toernooi met vrienden, gaven we haar soms extra tijd om te gamen. Wel maakten we duidelijk dat dit uitzonderingen waren.

Bespreek sociale druk
Omdat ze teamspellen speelde, voelde ze zich verplicht om door te gaan, omdat anderen op haar rekenden. We leerden haar om van tevoren af te spreken hoe lang ze zou spelen, zodat ze zonder schuldgevoel kon stoppen.

Zoek hulp
De steun van Brijder maakte een groot verschil. We volgden de anonieme webinars en onze dochter had via school gesprekken met de preventiedeskundige, David Asberg. Dit gaf ons handvatten én rust. David is bereikbaar via d.asberg@brijder.nl of 06 574 074 04.

Het resultaat
Het was niet makkelijk maar het heeft gewerkt. Onze dochter maakt weer tijd voor huiswerk, slaapt beter en gaat naar voetbaltraining. Ze is minder prikkelbaar en de sfeer thuis is verbeterd.

Meer informatie
Het omgaan met gamegedrag is moeilijk maar er is hoop. We hopen met ons verhaal andere gezinnen te kunnen helpen. Meer informatie vind je op www.aalsmeer.nl/meedoen.

(Partnerbijdrage Gemeente Aalsmeer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




 

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst