Historische beelden van trouwdag Bram en Annie en Mantel

Door: redactie. Net als iedere maand neemt Oud Aalsmeer opnieuw een duik in het verleden met een compilatie van historische films. Deze maand zijn er twee films te bekijken. De eerste betreft de trouwdag van Bram & Annie van de Velde-Nieuwkoop die elkaar op 24 oktober 1953 in Hoofddorp het ja-woord gaven, de tweede is een overzicht van de geschiedenis van modewinkel Mantel.

Wat de film van het trouwfeest bijzonder maakt is de optocht van ruim 20 bloemengrossierwagens, gereden door chauffeurs in stofjassen. Bram was binnenlands lijnrijder met snijbloemen en zijn collega’s zorgden voor het transport. De versierde auto’s werden als volgwagens in de bruidstoet ingezet. De bruidegom vertrekt van de Stommeerkade, haalt zijn bruid op aan de Aalsmeerderdijk in Rijsenhout waarna er in het raadhuis van Hoofddorp getrouwd wordt. Van de voltrekking zijn overigens geen beelden. Wel van de aankomst bij Hotel Kniep, ook wel bekend als De Driesprong en later De Pannebar. De film is door de bruid van toen beschikbaar gesteld.

De winkel van Mantel in de Zijdstraat

Mantel manufacturen heeft bestaan van 1893 tot 1997. In de film is de opening van de winkel, Zijdstraat 75, rond 1947 te zien. Opvallend zijn de vele vrouwen met hoofddoeken om. Ook is de start van de nieuwbouw van de winkel en de appartementen op de hoek Zijdstraat/Van Cleeffkade in 1958 in beeld gebracht. Interessant zijn de stills vanuit de lucht waarmee het tijdsbeeld van Aalsmeer-Centrum wordt benadrukt. De film is gemaakt door Jaap Mantel en Daan Offerman en beschikbaar gesteld door Ton Offerman. De foto’s bij deze film zijn aangeleverd door Wim Roodenburg. Totale duur is 33 minuten. Dick P. van der Zwaard heeft de films opgenomen in het filmarchief van Stichting Historisch Aalsmeer.

De film is op de website van Oud Aalsmeer te bekijken via de knop ‘Film van de Maand’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel