Herdenking en Bevrijding op lokale radio en tv

Door: redactie. De jaarlijkse herdenking op 4 mei en de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei kunnen ook dit jaar niet op de gebruikelijke wijze plaatsvinden. Radio en TV Aalsmeer maakt daarom voor beide dagen speciale uitzendingen met diverse gasten en bijzondere films.

In samenwerking met de Gemeente Aalsmeer wordt op dinsdag 4 mei van 19.00 tot 21.00 uur live uitgezonden vanuit het Aalsmeerse raadhuis. Tijdens deze uitzending staat de herdenking centraal. Er wordt in woord en beeld verslag gedaan van de kranslegging bij het monument. Ook de toespraak van burgemeester Gido Oude Kotte is rechtstreeks te volgen, evenals het voordragen van gedichten door dorpsdichter Jan Daalman en leerlingen van de Jozefschool.

Oorlog aan de overkant
Daarnaast zijn er interviews met de burgemeester en met auteur Sanne Biesheuvel. Zij schreef in 2019 het boek ‘Oorlog aan de overkant’ over de belevenissen van haar vader, Aalsmeerder Dirk Biesheuvel, als hospik in Nederlands-Indië. In het programma wordt door middel van interviews en beeldmateriaal tevens aandacht besteed aan de oorlogsmonumenten in Kudelstaart en Aalsmeer-Oost. De presentatie is in handen van Lianda van der Schilden.

Thema
Een dag later, op woensdag 5 mei, is er van 11.00 tot 13.00 uur een thema-uitzending op radio en televisie rond Bevrijdingsdag. Presentatoren Jan van Veen en Sem van Hest wisselen passende muziek af met interviews. Tot slot zijn er vanaf 13.00 uur enkele bijzondere films te zien op de lokale tv-zender. Deze uitzending komt tot stand in samenwerking met de Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer.

Soep en film
Namens deze stichting komt Ulla Eurich vertellen over de actie ‘Vrijheidsmaaltijdsoep’. Een andere gast is Dick Piet, oud-hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant en organisator van het bekende Nostalgisch Filmfestival. Hij weet alles van de bevrijdingsfilms die in 1945 op verschillende plekken in Aalsmeer werden gemaakt. Een compilatie van deze beelden wordt vanaf 13.00 uur op TV Aalsmeer vertoond. Verder wordt aandacht besteed aan het project Gewetensverhalen van de Doopsgezinde Gemeente. De bijbehorende film van Ton Offerman wordt eveneens na 13 uur uitgezonden.

Luisteren en kijken
De uitzendingen op 4 en 5 mei zijn op verschillende manieren te volgen. Radio Aalsmeer is te beluisteren via 105.9 FM in de ether, 99.0 FM op de kabel, digitaal radiokanaal 868 (Caiway) en via de website www.radioaalsmeer.nl. TV Aalsmeer is te bekijken via kanaal 12 van Caiway, kanaal 1389 van KPN/XS4ALL/Telfort of www.radioaalsmeer.nl/tv.

Foto’s: herdenking van 2020 (archief AV/Arjen Vos)

Lees vorig bericht

Sportdag voor jonge mantelzorgers

Lees volgend bericht

Oud Aalsmeer toont historische films via website


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *