Herdenking Aalsmeer Oost

Door: Mariëlle Wegman. Woensdagavond vond de Dodenherdenking ook plaats in Nieuw-Oosteinde, aan de voet van het tijdelijke monument voor Hell’s Fury aan de H. Buismalaan. Aalsmeers Mannenkoor Con Amore zorgde voor de muzikale omlijsting en Willem van Bloemen praatte de bijeenkomst namens Wijkbestuur Oosteinde aan elkaar.

Na het welkomstwoord hielden Hermen de Graaf en Mark van Leeuwen, respectievelijk Libanon-veteraan en dienstweigeraar, een dialoog met elkaar gevolgd door de voordracht van gedichten door Eva, Lizzy en Wende. Hierna nam Jelle Buisma, namens de gemeente Aalsmeer, plaats achter de microfoon. Het was geen toeval dat hij juist daar een toespraak hield, aan de H. Buismalaan.

Overhoop met NSB-burgemeester
Hij vertelde over zijn grootvader en naamgever van de H. Buismalaan, Meester Buisma, die als hoofd van de school aan de Oosteinderweg behoorlijk overhoop lag met NSB-burgemeester Kolb. Deze hield het veelal anti-Duitse onderwijs scherp in de gaten, wat regelmatig leidde tot conflict. Jelle haalde ook overeenkomsten en verschillen aan tussen ’toen’ en de tegenwoordige tijd en eindigde zijn toespraak met: “Vandaag staan we stil, bij de doden, bij de verschrikkingen van oorlog en bij het verdriet. Morgen vieren wij onze vrijheid, vrij om te zijn wie we willen zijn, te gaan waar we willen gaan en te denken wat ieder van ons goed dunkt. Denkt u vanavond dan ook aan hen die, hoewel ze hier zoveel mogelijk liefdevol worden opgevangen, de échte vrijheid moeten missen. De vrijheid om de keus te hebben waar je wilt zijn, waar je naar toe wilt gaan en met wie je verbonden wilt zijn. Dat is de ultieme vrijheid.”

Nazit met koffie
De twee minuten stilte werden ingeluid met het taptoe-signaal door Boet Kaaijk. De stilte werd gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging. Veteranen overste Johan Stevens en Hermen de Graaf legden de eerste krans namens Stichting 4-5 mei Aalsmeer. Jelle Buisma legde de tweede namens het gemeentebestuur en de derde en laatste krans werd gelegd door leden van Wijkbestuur Oosteinde. Het officiële gedeelte van de herdenking zat er hiermee op en aanwezigen werden uitgenodigd voor ‘nazit’ met een kopje koffie, welke werd verzorgd door vrijwilligers van Ons Tweede Thuis.

Foto’s Marielle Wegman, zie ook de gallery onder de advertentie van Eveleens

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin