Geveltuintjes voor meer groen

Jarenlang werd het omwille van allerlei regels niet toegestaan, maar nu mag het: het aanleggen van een geveltuin. Aalsmeerders zonder tuin kunnen hierdoor vanaf 1 januari een bijdrage leveren aan een groener Aalsmeer. Je moet daar alleen nog wel even een aanvraag voor indienen.

Dat het college geveltuinen nu gaat toestaan komt doordat inmiddels is gebleken dat dergelijke mini-tuintjes veel voordelen met zich meebrengen. Ten eerste levert het natuurlijk een veel prettiger straatbeeld op, want zeg nou zelf, bakstenen of groen, daar zit best wel een verschilletje in. Daarnaast draagt een geveltuin bij aan het afvoeren van hemelwater dat via de gevel naar beneden stroomt én – niet geheel onbelangrijk – een met klimplanten begroeide gevel zorgt in de zomer voor een koeler huis.

Binnen de perken
Om een en ander binnen de perken te houden heeft de gemeente enkele regels opgesteld voor het aanleggen van een geveltuin. Zo kan bijvoorbeeld alleen de eigenaar/bewoner van een pand een aanvraag indienen en mag de geveltuin niet dieper zijn dan 45 cm. Op de gemeentelijke website vindt u alle van toepassing zijnde regels, om het u makkelijk te maken vindt u hier de link naar het juiste document.

Aalsmeerders die wel iets voelen voor een geveltuin kunnen een aanvraag indienen door een emailtje te sturen naar info@aalsmeer.nl of een brief te sturen naar: Gemeente Aalsmeer, afdeling Wijkbeheer, Postbus 253, 1430 AG Aalsmeer. De aanvraagprocedure neemt ongeveer zes weken in beslag, het tuintje mag pas aangelegd worden na ondertekening van een afsprakenbrief.

Tekstbewerking Mariëlle Wegman

Foto voorpagina en boven tekst: woningen in de Begoniastraat waar een geveltuintje zou passen (bron: Google Streetview), foto in de tekst: voorbeeld van een geveltuintje (bron: Gemeente Aalsmeer)

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel