Gemeente zet druk op Vodafone over slecht bereik Aalsmeer-Oost

Door: Klaas Leegwater. De gemeente voert als vergunningverlener gesprekken met telefoonprovider Vodafone over de matige mobiele telefoonverbindingen in Aalsmeer-Oost. Gisteravond aan het eind van de commissievergadering antwoordde wethouder Bart Kabout op vragen van de VVD dat de gemeente hierover contact heeft gehad met Vodafone en dat naar een oplossing wordt gezocht. Op welke termijn de problemen met de verbindingen uit de wereld zijn kon Kabout niet exact aangeven: “Dat is aan de provider.”

Burgers en bedrijven klagen sinds september steen en been over slecht bereik. Verbindingen vallen plotsklap weg of zijn moeilijk tot stand te brengen. Oorzaak is dat in september een zendmast nabij de Bloemhof is verwijderd, dit was nodig wegens bouwwerkzaamheden op deze locatie. Een andere lagere zendmast, eigendom van Vodafone maar die tegelijk ook het mobiele telefoonverkeer van KPN en T-mobile faciliteert, is tijdelijk geplaatst op een plek honderd meter verderop. Vanaf dat moment ontstonden de problemen met de verbindingen.

Belabberd
“Het is hier sinds september een ramp,” vertelt David Jan van den Broeck, eigenaar van een garagebedrijf op de kruising Machineweg/Legmeerdijk. “De mobiele verbinding is echt heel slecht en hapert constant. Alle bedrijven in de omgeving hier klagen erover. De slechte bereikbaarheid kost ons omzet.” Wethouder Kabout heeft de de problemen zelf ook ondervonden, zo merkte hij gisteren op: “Het is soms belabberd, en het kan gevaarlijk zijn als hulpdiensten slecht bereikbaar zijn.”

Hogere mast
De bedoeling is dat Vodafone eind 2022 een zendmast op een nieuw bedrijfsgebouw nabij de Bloemhof plaatst. Kabout: “Maar dat gaat te lang duren. Met Vodafone is afgesproken dat ze met de twee andere providers op korte termijn gaan kijken of nabij de Bloemhof een hogere mast kan worden gerealiseerd. Wat mij betreft gebeurt dat vandaag. Maar wij gaan er niet over, het is de verantwoordelijkheid van de provider.” 

Slecht voor milieu
Kabout verwees naar de telecomwet die providers verplicht voor een goede dekking te zorgen. “In feite zijn ze nu elke dag in gebreke. Als gemeente zullen we daarom bij Vodafone blijven aandringen dat het snel opgelost wordt.” Garage-eigenaar Van den Broeck heeft er een hard hoofd in. “Dat zal nog wel twee jaar gaan duren. En heb je die mast bij de Bloemhof gezien?  Er staat een dieselaggregaat dag en nacht te ronken. Dat is slecht voor het milieu, waarom leggen ze geen stroomkabel naar die mast aan?”

Foto’s Jaap Maars

 

 

 

 

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel