Film toont dorp in coronatijd

Jan van Veen als commentator bij de film

Door: Leni Paul. Corona. Het coronavirus gooide wereldwijd nogal wat roet in het eten en zo ook in de plannen van organisaties en verenigingen. Het was ook een van de redenen dat er niet eerder een actueel tijdsbeeld van Aalsmeer op film zou worden vastgelegd. Vrijdag 20 januari was het zo ver en kon een selecte groep genodigden kennis nemen van de nieuwe film ‘Aalsmeer Rond 20/21/22’.

Bij afwezigheid van voorzitter Erwin Jansen van de kersverse Stichting Historisch Aalsmeer, de fusie tussen de Stichting Oud Aalsmeer en de Historische Tuin, kon secretaris Dirk Jongkind vrijdagmiddag een volle tribune in de Historische Tuin welkom heten om de film te introduceren. Hij ging in op de vele praktische (on)mogelijkheden in het coronatijdperk waardoor nu pas een en ander tot stand was gekomen.

En uiteraard was wederom onze plaatselijke inventieve regisseur en filmer Ton Offerman benaderd die, evenals destijds zijn vader Daan, beiden met een warm Aalsmeers hart, de mooie en soms ook minder mooie kanten van de gemeente Aalsmeer heeft weten vast te leggen. Van uitstel (in 2020 zou deze film al verschijnen) kwam het gelukkig niet tot afstel.

Stille straten
Ook burgemeester Oude Kotte was verheugd en had met Offerman bekende en onbekende plekken in onze gemeente kunnen bekijken.

Burgemeester Oude Kotte en Dirk Jongkind voor aanvang van de film

De film die de jaren 2020, 2021 en 2022 vastlegde, gaf met name een goed beeld van de pandemie die ons de afgelopen jaren teisterde. We zagen stille straten, voelden bijna lijfelijk het ontbreken van de bekende Aalsmeerse evenementen zoals Pramenrace, Feestweek, de druk bezochte  bekende filmavond die ook niet kon worden gehouden en de gezamenlijke kerkdienst die de feestweek inluidde. De camera leidde ons door nieuwe wijken zoals Nieuw-Oosteinde en het gebied van Greenpark. We reden over de veel besproken N201, zagen ‘de knip’ en bij het regelmatig even stilzetten van de camera was er ruimte voor woorden.

Helder inzicht
Zonder verder veel op namen in te zoemen willen we toch de in de film figurerende oud-onderwijzer Jan van Veen noemen. Of het zijn dagelijks werk was gaf hij professioneel een helder inzicht in de passerende filmbeelden die alle hoeken en uithoeken in het Aalsmeerse toonden. Het was voor velen een klein feestje der herkenning.

Jan van Veen en Ton Offerman in de nabespreking

Van de maker van de film hoorden we dat er voor sommige nieuwkomers uit Nieuw-Oosteinde een wereld open ging toen ze voor het eerst de Westeinderplassen zagen.

Na afloop van de 40 minuten durende film was er gelegenheid na te praten in de altijd boeiende omgeving op ‘de tuin’. Volgens secretaris Jongkind is het de bedoeling de film binnenkort aan een groter publiek te tonen. Waaronder de begunstigers van de Stichting Historisch Aalsmeer.

Foto’s Jaap Maars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin