Eet smakelijk met Het Tuinhuis

Het Tuinhuis zoals iedereen het graag ziet

Tijdens de coronacrisis steken we met AalsmeerVandaag de lokale horeca graag een helpende had toe door ze een podium te geven voor hun afhaal- en/of bezorgservice. Er gloort licht aan het eind van de tunnel nu de terrassen vanaf komende maandag weer open mogen en ook binnen op gepaste afstand van elkaar gasten mogen aanschuiven. Het Tuinhuis snakt naar gasten maar opent 2 juni om rustig te wennen aan de nieuwe situatie. Onze proefpersoon Joop Kok nam vast een voorproefje en beleefde met vriendin Dorith een smakelijke en romantische afhaal- High Tea.

Sinds mei 2015 bestaat het Tuinhuis en is Nicky van Es de trotse ‘uitbaatster’. Toen de gemeente mensen zocht om op de Historische Tuin een theehuis te beginnen aarzelde ze geen moment. Er waren meerdere gegadigden, maar de keuze viel op haar. Vanaf dat moment was het aanpoten. Het liep gelijk storm! Maar wat wil je ook, midden in het centrum van Aalsmeer, aan het water, in historisch groen, direct per boot bereikbaar en alle ruimte om zowel binnen als buiten samen met vrienden of familie te genieten van de speciale sfeer en heerlijke gerechten en dranken. Helaas, moest ook zij, de deuren en de terrassen sluiten. Gelukkig heeft ze wel een alternatief gevonden! Op de vrijdag, zaterdag & zondag is het Tuinhuis geopend voor take away! Je kunt je bestelling vooraf doorgeven via 0297 322562, of gewoon ter plekke aan ‘het loket’ bestellen De openingstijden zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur.

High Tea
s ’Middags om drie uur stond mijn High Tea Takeaway klaar. Een theeceremonie die in Engeland rond 1840 dankzij de zevende hertogin van Bedford, Anna Maria Russell, ontstond. In die tijd werd de lunch vroeg en het diner laat geserveerd. Tegen het eind van de middag kreeg zij een hongerig gevoel. Naast haar favoriete Darjeeling thee liet ze sandwiches en cake naar haar kamer brengen. Wat later nodigde zij vriendinnen uit om mee te genieten van haar ‘afternoon tea’. Deze theeceremonie werd populair onder de elite en het gewone volk volgde niet veel later. Tot op de dag van vandaag is de afternoon tea niet weg te denken uit de Engelse cultuur. Het is een theeceremonie van zo’n twee uur die bestaat uit kleine hartige en zoete gerechten die aan lage tafels wordt geserveerd. De Engelsen kennen ook de ‘high tea’. Een uitgebreide (brood)maaltijd met een warme snack die rond etenstijd aan hoge tafels wordt geserveerd. Vandaar de naam high tea. In Nederland wordt de term ‘high tea’ gebruikt, terwijl men eigenlijk de Engelse ‘afternoon tea’ bedoelt.

Gerechten
Het bestaat traditioneel uit finger sandwiches, scones met jam en clotted cream, en diverse zoetigheden zoals taartjes en cakes. Hapjes die passen tussen duim en vinger. De gerechten worden van hartig naar zoet geserveerd, zodat de smaken rustig worden opgebouwd. Scones zitten qua structuur en smaak tussen brood en cake in en vormen daarom een goede overgang tussen de hartige en zoete gerechten. De scones worden bij voorkeur warm en vers gebakken geserveerd. Worden de gerechten op een etagère geserveerd dan liggen de sandwiches onder, de scones in het midden en de zoetigheden boven. Men eet ‘van onder naar boven’.

Thee
De thee maakt de high tea! Net zo belangrijk als de gerechten is de thee die je bij de high tea serveert. Bij voorkeur gebruik je losse thee. Net als bij de gerechten is het aan te raden om de thee qua smaken rustig op te bouwen. Je kan ervoor kiezen om per gang een thee te serveren. Bij de zoete gerechten kan je dan kiezen voor theeën met meer uitgesproken smaken.

Prachtige aankleding
Wanneer ik met mijn ‘High Tea Takeaway’ in de tuin van mijn vriendin stap moet ik vreselijk lachen, een tafel opgesierd met een bloemetjes tafelkleed, glimmende schalen en van die ouderwetse theepotjes en kopjes. We gaan er voor zitten en openen vol nieuwsgierigheid de HT box. Een vloedgolf aan kleine ‘vingerhapjes’ doet ons het water in de mond stijgen. We kiezen voor een theetje met een wat voorzichtige smaak, daar pakken we zoals net geleerd, een sandwich bij met een vulling van carpaccio, pijnboompitjes en wat rucola. Het smaakt uitstekend en stemt ons uitermate vrolijk. We gaan over op de vijf minuten verwarmde gerechten, de mini saucijsje en de mini pizza’s en schenken weer een nieuw theetje in. Gek eigenlijk dat de theesmaken van nu zoveel genuanceerder zijn dan de Pickwickjes waarmee ik ben opgegroeid. Wat een rijkdom. We grillen de mini tosti’s en verwarmen de scones. Onderwijl hebben we het over de tuin en bedenken we hoe we het nog meer tot een paradijsje kunnen maken waar ook de bijen en de vlinders zich thuis voelen. Niet voor lang, binnen 5 minuten gaan we verder met de HT. Na de scones stappen we over op de meer zoete hapjes. We starten met de appeltaartpuntjes en gaan via de cakejes over naar de chocola en eindigen met de tot het laatst bewaarde chocolademousse.

Met de laatste twee theetjes merken we toch dat we het niet geheel goed hebben opgebouwd, de laatste had eigenlijk de eerste moeten zijn, die was zo voorzichtig. Maar is dat niet het leuke van een High Tea, ontdekken waar het om gaat, afstemmen van smaken en ook jouw vragen en voorkeuren afstemmen met Het Tuinhuis? Vanaf 2 juni stelt Het Tuinhuis weer ruimte open voor haar trouwe publiek en geïnteresseerden, ga langs of maak een afspraak. En de High Tea kan ik aanraden, het creëert een aparte ambiance om wat los te komen van het alledaagse: wees je eigen hertogin of hertog.

Tekst Joop Kok, foto’s archief AV en Het Tuinhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel