Eet smakelijk met ‘De Zwarte Ruiter’

Tijdens deze coronacrisis geven wij in een wekelijkse culinaire rubriek aandacht aan de plaatselijke horeca. Wat doen de eetgelegenheden nu ze tijdelijk geen gasten mogen ontvangen? Het AalsmeerVandaag testpanel proeft een door een bereidwillig restaurant vervaardigde maaltijd en beschrijft hoe deze beleefd wordt. Vandaag test Joop Kok eetcafé De Zwarte Ruiter.

De Zwarte Ruiter, is dat niet de voormalige Dorpshoek, Arjen? Ja dat klopt. Ik heb daar nog een fantastische herinnering aan. Ik was jarig en zat met vrienden in de kroeg aan de borrel en het werd tijd om te bepalen waar en wat we gingen eten. De Dorpshoek Joop, daar gaan we naar toe, was het antwoord destijds op de vraag die rond ging. Leuk en aardig vrienden maar dat gaat boven mijn budget. Geen probleem Joop wij betalen. En daar zat ik dan, te midden van vrienden in de kelder van Lucas die al happend aan de wijn ons de heerlijkste visgerechten voorschotelde. Gebakken oesters en voor mij verse kreeft. Een zoete herinnering, maar wat had De Zwarte Ruiter mij nu te bieden? Heb je een voorkeur Joop, vroeg Arjen. Ik laat het op me afkomen, antwoordde ik, ik geef me over aan De  Zwarte Ruiter. Je moet het wel zelf afhalen. Geen probleem, het is om de hoek.

Enthousiaste medewerkster Jenna en Anouschka

Comfort Food
En daar stond ik dan, twee personen voor me en de geur snuivend van kip die buiten op het terras al ronddraaiend aan het grillen was. Daar had ik trek in. Ooit was ik, vanuit zo’n trekgevoel naar het kiprestaurant bij Mijdrecht gereden, dat was nu niet nodig. Braaf wachtte ik op mijn beurt en nog voor ik kon zeggen wie ik was, kwam er een alleraardigste juffrouw met twee papieren zakken aanlopen met daarop de naam Aalsmeer Vandaag. Hoe wist zij wie ik was? Toen ik bij thuiskomst mijn pakket uitpakte, was het, zoals ik hoopte, gegrilde kip. Alles wat je daarbij zou willen wensen was er, brood met kruidenboter, patatten, sausen, groentes en een koolsalade.  En een hele kip maar liefst, genoeg voor twee personen.

Wanneer ik later contact zoek met de eigenaar krijg ik met Jorn Varenhorst te maken. Hij vertelt mij dat hij samen met vrienden de Dorpshoek van chef-kok Philippe Sargis heeft overgenomen. In november kregen ze de sleutel en in februari hadden ze de eerste proefavond. In verband met de coronacrisis zijn ze momenteel zeven dagen per week geopend voor het afhalen van gerechten. De koks hebben voor de gelegenheid een menu samengesteld vol heerlijk comfort food als kip en spareribs.

Bestellen kan in drie simpele stappen: 1 Geef je bestelling door via WhatsApp naar 06 83878709, 2 betaal via een toegestuurd Tikkie en 3 haal je bestelling op bij De Zwarte Ruiter op Dorpsstraat 93.

Amsterdamse gezelligheid
Als ik vraag naar zijn ervaringen en visie noemt Varenhorst zowel Proeflokaal A. van Wees aan de Herengracht als het zusje daarvan, De Jonge Wees, aan de Looiersgracht. Typisch bruine cafés met een rijk scala aan bieren, jenevers en borrelhappen die de basis vormen voor de alom geprezen Amsterdamse gezelligheid. Alle jenevers die er geschonken worden zijn afkomstig van A. Van Wees distilleerderij de Ooievaar uit Amsterdam. Naast jenever en likeurtjes drinken kun je er ook lunchen, borrelen en dineren. Een opzet die Jorn voor De Zwarte Ruiter ook voor ogen heeft. In het eetcafé is een grote bar ingebouwd en de nog volle flessen snakken ernaar om, zo gauw dat weer mogelijk is, bij te dragen aan het gevoel van gezelligheid en saamhorigheid.

(Foto De Zwarte Ruiter)

Wanneer dat het geval is, zal de kaart worden aangepast aan dat wat je van een klassiek eetcafé mag verwachten: herkenbare en toegankelijke gerechten. Of je nu een liefhebber bent van vlees, vis of vegetarisch, voor ieder is er wel wat wils. En bij het eten schenkt men graag een mooi glas wijn of een van de vele (speciaal)bieren van de tap of uit de fles. Er is een mooie ruimte met hoge tafels die afgeschermd kan worden waardoor het eetcafé ook uitermate geschikt is voor borrels. Wanneer het weer mogelijk is, is er gelegenheid om meer te ontdekken over een borrel of etentje op maat.

Voor Jord, zijn vrienden en het personeel, hopen we dat hij spoedig zijn droom kan uitwerken. Het zal een aanwinst zijn voor het uitgaansleven van Aalsmeer.

Tekst Joop Kok, foto’s Arjen Vos en Joop Kok

Lees vorig bericht

Contrasten in Seringenpark

Lees volgend bericht

Nu Moederdag-drive bij Bakkerij Vooges


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *