Eerste kennismaking met zonovergoten Waterfront

Door: Arjen Vos. Het gedeelte van het Waterfront, ten zuiden van de watertoren, is gisteren open gegaan voor het zomerseizoen. Mede dankzij het zonnige weer kwamen er al vroeg mensen naar het Surfeiland. Die constateerden dat er afgelopen week hard gewerkt is aan het realiseren van een kiss-and-ride strook, de steiger af is en fietsenstallingen zijn geplaatst. Maar ook dat lang niet alle werkzaamheden afgerond zijn.

Het noordelijke deel blijft voorlopig ontoegankelijk achter de hekken. De pier die een stuk langer is gemaakt is ingezaaid met graszaad maar het geheel biedt vooral een zanderige aanblik. De angst bij inwoners dat de poel vanaf de Stommeerweg en Kudelstaartseweg niet meer zichtbaar is door de verhoogde dijk, is niet nodig, zo laat de gemeente desgevraagd weten. De verhoging dient om de ondergrond goed te laten ‘zetten’ voor de wandelboulevard en de barbecueplekken. Als dat gedaan is wordt de bovenlaag van het zand weer afgegraven. Een groot deel van het Waterfront moet dus nog worden afgerond. Het is nog afwachten hoe het stuk rond de watertoren er precies uit komt te zien. Omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen de plannen waardoor er aanpassingen nodig zijn. De rechtszaak hierover dient binnenkort. Tot die tijd worden werkzaamheden opgeschort.

Houten palen weg
Wat ook opvalt is dat de houten palen die de vorige editie van de aanlegsteiger zo’n karakteristiek beeld gaven, niet meer zijn teruggekeerd. De nieuwe steiger is daarentegen wel een stuk toegankelijker voor kleinere vaartuigen. Met name de aan de zuidkant van het Surfeiland gesitueerde waterskivereniging, is tevreden over de nieuwe voorziening. “Die palen zagen er misschien wel mooi uit maar het was een onmogelijke steiger voor kleine bootjes,” zegt Gaby Copini, voorzitter van de club, “heel vaak is er schade gevaren wanneer bootjes met hoge golfslag probeerden aan te meren. Nu is de steiger van beton en is wat meer richting westen verplaatst wat gunstiger is vanwege de wind. Overigens gaan wij hem niet gebruiken. Voor ons werkt de drijvende vlonder die we van het Schiphofonds hebben gekregen het beste.” Voor de waterskiërs is er een trap aangelegd waarvandaan binnenkort nog een loopplank bevestigd wordt richting vlonder.

Shuttlebus
De gemeente roept ook iedereen op zoveel mogelijk op de fiets of te voet richting het Waterfront te komen. Er zijn fietsenstallingen en er is een voorziening voor het opladen van elektrische fietsen. Wie toch met de auto komt wordt opgeroepen deze op de extra parkeerplaatsen aan de Bachlaan te parkeren en niet in de naastgelegen wijk. Als de plekken aan de Bachlaan ook vol zijn, kan gebruik worden gemaakt van de shuttlebus. Die rijdt, op dagen dat het 25 graden of warmer is, van 11.00 uur tot 19.00 uur. Vanaf de parkeerterreinen aan de Dreef en de sportvelden aan de Beethovenlaan.

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van de ESA

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel