‘Eenderde vluchten kunnen geschrapt’

Als het aan milieuorganisatie Greenpeace ligt, zou eenderde van de vluchten vanaf Schiphol zonder pardon geschrapt kunnen worden. Het betreft vluchten met afstanden die korter dan 750 km zijn en die ook met de trein afgelegd zouden kunnen worden.

Greenpeace, dat onder de naam 'Noodlanding voor het klimaat' medio december een protestactie organiseert op de luchthaven, heeft hier onderzoek naar gedaan. Het gaat om 200.000 vluchten, zo'n 38 procent van het totaal aantal vluchten. Populaire bestemmingen voor deze korte vluchtjes zijn onder andere Londen (elke 20 minuten vertrekt er een vlucht naar deze stad), Kopenhagen, Brussel, Manchester en Parijs. Bestemmingen die ook prima per trein bereikbaar zijn, hoewel je uiteraard wel wat langer onderweg bent.

Wereld van verschil
Voor Aalsmeer en andere gedupeerde woonplaatsen met dito inwoners zou het schrappen van die korte vluchten uitkomst bieden. Het zou 200.000 vliegbewegingen op jaarbasis schelen, wat enorm veel verschil zou kunnen maken voor de leefbaarheid, maar ook voor de volksgezondheid. Maar ook op het gebied van stikstof en CO2 zou het een wereld van verschil maken. Voor de inwoners van Leimuiden is het tij al enigszins gekeerd, daar wordt voortaan keurig omheen gevlogen. 

Voor mensen die meer willen weten over het Greenpeace 'Protestival' in het weekend van 14 en 15 december, of misschien zelfs daar aan deel zouden willen nemen, op de website van Greenpeace lees je er meer over.

Tekst: Mariëlle Wegman, foto's archief AalsmeerVandaag

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin