Dag van je Leven staat stil bij Wereld Downsyndroomdag

Vandaag is het Wereld Downsyndroomdag. Sinds 2006 wordt op 21 maart wereldwijd stil gestaan bij mensen met Downsyndroom. Er wordt aandacht gevraagd voor de talenten en mogelijkheden die mensen met Down hebben.

Een toepasselijke datum om iedereen bewust te maken van het Syndroom van Down. Deze aangeboren beperking wordt ook wel trisomie 21 genoemd en het 21ste chromosoom komt drie keer in plaats van twee keer voor.

Clown Hoky Poky
Stichting Dag van je Leven wilde iets speciaals doen rond deze dag en verraste de 16e jarige Kudelstaarter Rick Zethof die Downsyndroom heeft. Tijdens zijn verjaardagsfeest dat hij zaterdagavond in de CanDance Studio’s vierde, kwam tot zijn grote vreugde clown Hoky Poky op bezoek. De clown die vaker bij evenementen van de Stichting optreedt, liet de jarige en zijn meer dan honderd gasten genieten van zijn grappen, trucjes en ballonnen.

Het bestuur van Stichting Dag van je Leven laat graag wensen in vervulling gaan en wil mensen met een verstandelijke beperking de dag van hun leven geven. De lokale stichting doet dat door evenementen te organiseren, zoals de jaarlijkse botendag in juni en de feestdag tijdens de Feestweek Aalsmeer. Maar regelmatig worden kleinere groepen van Ons Tweede Thuis-voorzieningen verrast met leuke uitjes of activiteiten.

Stichting Dag van je Leven is voor 100% afhankelijk van sponsoring en donaties en hoopt dan ook dat het lokale bedrijfsleven en particulieren de Stichting een warm hart toedragen met een bijdrage. Alleen op deze manier kunnen mensen met een verstandelijke beperking de dag van hun leven krijgen. Meer informatie is te vinden op de website

NIPT-test
Er is veel te doen rond de zogenaamde NIPT-test. Het is een nieuwe test, waarbij door middel van het afnemen van bloed van de zwangere vrouw geconstateerd kan worden of zij in verwachting is van een kindje met Downsyndroom. In Denemarken is deze test eerder ingevoerd en daardoor worden daar nauwelijks nog kinderen met Downsyndroom geboren. Gaat dit leiden tot het uitsterven van mensen met Down? En gaan we dat in Nederland ook krijgen?

De EO zendt een serie uit onder de naam ‘De laatste Downer’ waar dit onderwerp aan bod komt. Het geeft een kijkje in de wereld van mensen met Downsyndroom. Sjoerd en Eveline, beiden met Downsyndroom, gaan op zoek naar antwoorden en worden regelmatig geconfronteerd met de nodige emoties over hun eigen bestaan en de eventuele zorgen die dat met zich meebrengt.
Aanstaande woensdag zendt de EO om 20.25 uur de tweede uitzending uit. Bekijk hier de eerste uitzending.

Foto's: Rick Zethof werd verrast door een bezoekje van Clown Hoky Poky (foto's Koos Paehlig)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel