Column: ‘Winnen of verliezen’

Vreugde op de tribunes bij winnende handballers (Foto archief AV/Jaap Maars)

Door Strydom Bruwer. We staan allemaal graag aan de winnende kant – om overwinningen te vieren, om positieve resultaten en hoopvolle uitkomsten te ervaren.

Niemand stapt immers het sportveld op om de wedstrijd, waaraan hij of zij gaat deelnemen, te verliezen. Geen enkele supporter van het Nederlands nationaal voetbalteam of van Ajax of Feyenoord zal tevreden zijn als zijn team elke wedstrijd verliest. Kortom: we willen allemaal graag aan de winnende kant staan.

Op zaterdag 28 oktober 2023 werd in Parijs de finale van de wereldbeker rugby gespeeld. De Springbokken (het nationale rugbyteam van Zuid-Afrika) slaagde erin om de All Blacks (het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland) met slechts één punt te verslaan. In Zuid-Afrika werd dit daarna groots gevierd. En dit alles werd mogelijk gemaakt door een overwinning met één punt. In rugbytermen: in de kleinste marge van een overwinning. Ik weet dat veel Nederlanders ook de uitkomsten van het wereldkampioenschap rugby hebben gevolgd.

De Springbokken met de beker (Foto screenshot)

Maar die behoefte om te overwinnen gaat niet alleen over sport, het gaat ook over de carrière die je volgt, over de strijd met een ongeneeslijke ziekte die je voert. We hopen allemaal altijd op het beste. Er zijn maar weinig mensen die niet geïnspireerd worden door een overwinning op het sportveld, door positieve erkenning op het werk en hoopvolle uitkomsten in tijden van ziekte.

Aan de winnende kant staan in het spel dat je speelt of de strijd die je voert brengt zoveel vreugde, vrede en rust. Maar altijd aan de winnende kant staan hoort niet bij het levensritme. Verliezen hoort net zo goed bij het ritme, ook al gaat het vaak gepaard met frustratie, teleurstelling en tranen. Degenen die nooit verliezen zullen niet eens weten hoe zoet de vreugde van een overwinning eigenlijk zou moeten smaken.

Vrede sluiten met winnen en verliezen, successen en mislukkingen, gezondheid en ziekte vereist van ons gezond en nuchter denken, emotionele volwassenheid en spirituele wijsheid. We krijgen het niet allemaal voor elkaar omdat we het mysterie en het ritme van het leven niet begrijpen.

Wat ons waarschijnlijk zou kunnen helpen: train zoveel mogelijk in je sport om zo fit mogelijk te zijn en doe je best. Als jij of jullie winnen, vier de overwinning dan met dankbaarheid. Doe je best op je werk, werk zo trouw en volhardend mogelijk en waardeer het als je promotie krijgt. Volg een gezonde levensstijl, oefen regelmatig, eet gezond en waardeer Gods genade van gezondheid elke dag.

In tijden van minder positieve resultaten wanneer we aan de verliezende kant staan, leren we hoe we dankbaar kunnen zijn wanneer we weer aan de winnende kant kunnen staan.

(Partnerbijdrage Aalsmeer over Hoop)

(Foto archief AV/Jaap Maars)

Strydom Bruwer is sinds april 2022 predikant van de Samen Op Weg Gemeente in Kudelstaart. Daarvoor woonde en werkte hij in Zuid-Afrika waar hij opgroeide als zoon van een wijnboer.

 

Lees vorig bericht

Sint zet weer voet aan wal in kletsnat Aalsmeer

Lees volgend bericht

‘Onderneming van het Jaar’ zijn doet iets met winnaars


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *