‘Buurthuis met een hart’ feestelijk geopend

Dankzij Malle Pietje en Swiebertje komt het goed met de onthulling

Door: Leni Paul. Hoe zouden we de stemming moeten omschrijven die er afgelopen vrijdagmiddag heerste tijdens de officiële opening van het buurthuis van de vereniging Oude Meer en Aalsmeerderbrug? Feestelijk, optimistisch, vrolijk. In ieder geval is de mooie lokatie een aanwinst voor de bewoners. Vrijdagmiddag werd het onderkomen, gelegen recht tegenover de Pontweg, feestelijk geopend.

Het stormde, het was frisjes maar het zonnetje scheen en in groten getale waren de bewoners dan ook naar de feestelijke inwijding van het fraaie clubhuis gekomen. Vier jaar lang werd er over gesproken: ‘er moet een nieuw buurthuis komen.’ Jarenlang was het een aangenaam rustpunt, geschikt voor diverse doeleinden, maar het centrum had duidelijk zijn langste tijd gehad.

Voorzitter Cees-Jan Eikelenboom aan het woord

Uitkomst
Maar zoals bij veel plannen gold ook hier: tussen droom en daad staan wetten in de weg en de bekende praktische bezwaren. Het laatste gold zoals vaak ook de financiële kant van de zaak. Luchthaven Schiphol, bijna letterlijk de buurman van deze buurtschappen, werd benaderd en de inmiddels in de wijde omgeving van de luchthaven bekende pot van de Stichting Leefomgeving Schiphol bleek financieel uitkomst te kunnen bieden. SLS kwam met een royaal bedrag op de proppen.

Prettige contacten
Aanwezig namens genoemde Stichting was Alexander Smal. Hij keek terug op de periode sinds 2018 toen de eerste, wat hij noemde ‘prettige contacten’ met de afgevaardigden van het buurthuis een aanvang namen. De al genoemde droom, een eigentijdse locatie, kon worden gerealiseerd, maar niet zonder hobbels. Het benodigde papierwerk vergde tijd en hoewel al in september 2019 de bouwvergunning werd aangevraagd bleken de bestemmingsplannen te moeten worden aangepast en dienden er veel procedures te worden doorlopen.

Alexander Smal en Richard Bosman van Bosman Advies onthullen het nieuwe logo

Vrijwilligers
Voorzitter Het Dijkhuis Cees-Jan Eikelenboom vatte het geestig samen: ”Je zou bijna een opleiding als gesprekspartner moeten hebben gevolgd. Maar het resultaat is nu prachtig. Het is een buurthuis met een hart.” Naast de diverse professionals die zich hebben ingezet zoals onder meer adviseur Richard Bosman en architect Richard Pannekoek bedankte hij ook de vrijwilligers die er voor hebben gezorgd dat het buurtschap nu weer een buurthuis heeft. “Mooi, modern, solide en waar plaats is voor diverse activiteiten.”

Compleet is het Dijkhuis nog niet. Er moet bijvoorbeeld nog een keuken komen. Maar de buurtschappen beschikken volgens Eikelenboom over een geweldige groep vrijwilligers dus moet ook dat binnen niet al te lange tijd voor elkaar komen.

Bloeiende aankleding
Wie een kleine rondgang maakt door het buurthuis, al voorzien van een fleurige groene en bloeiende aankleding door De Arendshoeve, ook gevestigd in deze regio, wordt getroffen door de smaakvolle inrichting, het ruimtelijke effect en over de innovatieve warmte-koude pomp. Het systeem houdt het in het buurthuis op een aangename warmte van zeventien graden.

Gerieflijk terras
Ook buiten zal een en ander straks up to date zijn. De tuin zal worden vervolmaakt met de aanleg van een gerieflijk terras, er komen hekken om de speeltoestellen in de speeltuin alsmede geluidsschermen om de buren te ontzien.

Plaquette weg
Na de duidelijke uitleg was er de officiële opening die kan worden samengevat in de termen jolig, vrolijk en passend bij een buurthuis. Bij de onthulling bleek de plaquette verdwenen. Gelukkig kwam dat snel boven water. De eertijds alom bekende Malle Pietje en Swiebertje, bleken het naambord in bezit te hebben en mochten het vervolgens aan de muur bevestigen, Hilariteit alom en lekker ouderwets gezellig. Toen werd het dan ook tijd om het glas te heffen en op het nieuwe buurthuis te proosten.

Foto’s Jaap Maars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin