Burgemeester beschermheer De Leeuw

Burgemeester Oude Kotte krijgt de molensteen van Jan Ran, onder toeziend oog van molenaar Chris Smit (Foto vi Korenmolen De Leeuw)

Door: redactie. Met de overhandiging van een model molensteen is burgemeester Gido Oude Kotte beschermheer van Korenmolen De Leeuw geworden. De burgemeester kreeg het stukje vakmanschap uit handen van Jan Ran die al 25 jaar vrijwilliger is bij de molen.

“Wij hopen dat u zich als beschermheer zult inzetten voor het behoud van de molen, juist ook op deze plek in het centrum van Aalsmeer,” sprak Jan Ran bij de uitreiking van het kleinood, “als er ooit weer ideeën boven tafel komen om de molen te verplaatsen, moeten die hopelijk eerst langs u om dat te voorkomen”.

Zuinig op beschermheerschappen
“Voorlopig ben ik hier nog wel even burgemeester en voorlopig ben ik dus ook jullie beschermheer,” aldus de burgemeester die aangaf zuinig te zijn met het worden van beschermheer van instellingen of gebouwen, maar deze aanvraag met plezier en overtuiging te aanvaarden. De gekregen mini-molensteen zei hij grappend niet als in het spreekwoord om zijn nek te hangen, maar een mooie plek op zijn werkkamer te geven. De molensteen is vervaardigd door vrijwilliger Jan van der Neut Kolfschoten.

Cultureel erfgoed
Korenmolen De Leeuw is als baken in het dorpsgezicht al meer dan 150 jaar gevestigd op de huidige locatie. Zo’n 22 vrijwilligers zorgen ervoor dat De Leeuw een levend monument blijft dat voorziet in een regionale behoefte aan ambachtelijke meelproducten. In het kader van cultureel-historische educatie wordt de molen regelmatig bezocht door lokale basisscholen en toeristen. Zolang het coronavirus heerst zal bezoek aan de molen echter niet mogelijk zijn. Ook functioneert dit monument als opleidingsmolen en examenmolen voor toekomstige molenaars.

Lees vorig bericht

Lezerspost: ‘Een moeilijk geval’

Lees volgend bericht

Geen ‘lieve leuke linkse beweging’, PvdA gaat solo


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *