Briljante mislukkingen centraal bij Greenport event

Het werd een goed bezochte bijeenkomst van Greenport Aalsmeer, afgelopen donderdagmiddag. En de aanwezigen werden niet teleurgesteld. Want wie wil er nu niet eens uit de mond van een sprankelend spreker horen waarom uit mislukkingen vaak de mooiste innovaties kunnen ontstaan?
 
Greenport had voor dit Event zeer toepasselijk gekozen voor het Flower Art Museum. De tentoonstelling A Tribute to Flowers van de Duitse fotokunstenaar Richard Fischer en de werken van de Franse beeldhouwer Jean Jacques Argueyrolles die beiden een ode aan de natuur brengen,
vormden voor veel aanwezigen een eerste kennismaking met dit prachtige museum. Jan-Willem Donkers, bezig met functionele diversiteit, opende namens Greenport Aalsmeer de bijeenkomst.
 
Veranderingen in sector
“Het is een staande receptie,” aldus Donkers die wees op het beperkte aantal stoelen. Volgens hem was dit nuttig voor het z.g. netwerken waarna het woord werd gegeven aan Jack van der Hoek, voorzitter van de Stuurgroep Greenport Aalsmeer. Hij is de opvolger van Jaap Bond, die twaalf jaar verbonden was aan Greenport Aalsmeer.
 
Van der Hoek, van 2016 tot 2019 tijd als gedeputeerde in Noord-Holland met onder meer natuur en toerisme in de portefeuille noemde de groene sector waarin 50.000 mensen in Noord-Holland werkzaam zijn, een sector die goed inspeelt op de vele veranderingen die er momenteel spelen, zoals klimatologische veranderingen en de uitdagingen onder meer op het gebied van gewasbescherming. 
 
Lachen met professor 
En toen was het woord aan professor dr. Paul Iske, verbonden aan de Universiteit van Maastricht. Een redelijk onbekende naam in tuinbouwkringen, maar sinds donderdagmiddag in veler geheugen gegrift als, zoals een bezoeker/oud-kweker het die middag formuleerde: ”de eerste professor die ik heb ontmoet met wie je kan lachen.”
 
Aan de hand van een aantal stellingen boog Iske zich over briljante mislukkingen die soms succesvol, soms minder succesvol blijken te zijn. Hij refereerde aan zwemmer Maarten van der Weijden die faalde in zijn eerste Elfstedenzwemtocht maar daar zoveel van leerde dat hij de tweede keer 'eenvoudig' uitzwom.
Iske noemde het belang van gezamenlijk experienteren, de noodzaak om risico's te accepteren en ook te leren van ervaringen met projecten die achteraf niet het te verwachten succes hebben opgeleverd.
 
Dit alles werd met veel humor gebracht en Iske kreeg de zaal dan ook al gauw in zijn greep. Veel uitspraken bleken zeer herkenbaar voor het publiek en Iske drong er bij de aanwezigen op aan met elkaar de mislukkingen te bespreken.
En public uit te komen voor zaken die niet waren verlopen zoals de ondernemers hadden gedacht…
 
Overleven
Daar is moed voor nodig. Enkele ondernemers waagden zich voor het voetlicht. De een,
Phalaenopsiskweker Maurice van der Hoorn, gaf inzicht in het overgaan op een bepaald verwarmingssysteem dat helaas een bacterieziekte in zijn gewas veroorzaakte. De Rijsenhoutse Bouvardiakweker Jaap Vreeken legde uit hoe hij zich, achteraf zonder succes, had gewaagd aan een wisseling op gelijkstroomgebied.
“Het was een kwestie van puur overleven de laatste vier jaar,” aldus de openhartige Bouvardia-kweker, voor een aantal aanwezigen een bekend gezicht vanwege zijn deelname aan Boer zoekt Vrouw.
 
Met oprechte belangstelling verdiepte de hoogleraar zich vervolgens in de problemen van de agrariërs en ging met hen in gesprek.
Greenport kan met voldoening terugkijken op deze geslaagde bijeenkomst.En over de vele uitspraken van deze opmerkelijke professor werd nog lang nagepraat.

Tekst Leni Paul

Foto's (vanaf boven:) vrolijkheid in de zaal, gedeputeerde Jack van der Hoek in gesprek met Jan-Willem Donkers van Greenport, Professor Paul Iske interviewt Jaap Vreeken, de aanwezigen kijken geamuseerd toe. Foto's Arjen Vos

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin