Bovenlandenboot nadert voltooiing

Het glas wordt geheven op een succesvolle ‘finishing touch’

Normaal gesproken is de kiellegging van een boot in aanbouw reden voor een tussentijds feestje. De Grundel die stichting De Bovenlanden momenteel laat maken valt onder de noemer platbodems en ontbeert om die reden een kiel. Maar een feestje omdat de boot bijna klaar is, dat wilde het bestuur toch niet laten varen. En dus kwam een select gezelschap een week geleden bijeen in de werkplaats van Daniël Alderden om te zien hoe het bootje erbij ligt.

Daniël Alderden ‘legt’ de achterscheg onder toeziend oog van Bovenlandenbestuurders Arie Buijs (r) en Piet Harting

En wat ze zagen in de tot werkplaats omgetoverde seringenkas, kon ze zeer bekoren. Tevreden en bewonderende blikken bij het rondom inspecteren van de Grundel. Hun conclusie was dat de nog jonge botenbouwer tot nog toe een knap staaltje werk heeft geleverd. Alderden is in dienst van scheepsbouwer Gouwerok maar heeft één dag in de week gereserveerd om voor zichzelf te kunnen werken. Hij heeft zich vooral toegelegd op het maken van aluminium pramen waar nog altijd een grote belangstelling voor is. “Tot nog toe heb ik er al zestien gemaakt. En tussendoor ook nog een geklonken sloep. Een Grundel heb ik nog niet eerder gemaakt maar dat is geen probleem. Met de originele bouwtekeningen van De Vries kom ik er altijd wel uit,” aldus de 26-jarige botenbouwer. De pramenbouw ligt momenteel wel even stil maar omdat de pramenrace niet doorgaat is daar volgens hem ook geen haast bij. “Vanaf het najaar heb ik weer tijd en plek voor nieuwe opdrachten.” Vervelen doet hij zich bepaald niet want naast de Grundel ligt een beginnetje van wat een speedboot moet worden. En in een werkruimte aan de andere kant staan twee ontmantelde Amerikaanse oldtimers waar zowel Daniël als zijn oudere broer Christiaan een droomauto van hopen te maken.

Maar deze dag staat de Grundel centraal. In plaats van het leggen van de kiel werd voor de vorm even de achterscheg tegen het casco aangehouden. Dat was ook feestelijk. De boot lijkt bijna klaar maar er gaan nog wel de nodige uurtjes inzitten voor de ‘finishing touch’. Nog een maandje denkt Daniël nodig te hebben om de Grundel op deze plek af te ronden. Daarna gaat de boot naar Mark Koopmans die het (elektro) motorisch deel voor zijn rekening neemt. Kortom: er is nog wel wat werk voor de boeg. Het bestuur van De Bovenlanden gaat uit van een tewaterlating in augustus.

Tekst en foto’s Arjen Vos

ALS_kadernota_partijen_v8

 

 

Lees vorig bericht

Drive-inn diploma uitreiking

Lees volgend bericht

Pierre’s Pennenstreken: ‘Zwanenzangers’


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *