Blauwalg valt laat dit jaar

Momenteel zullen de weersomstandigheden niet heel erg veel zwemmers de Poel in lokken. Desalniettemin ontwaren we een blauwalg-waarschwingsbord nabij de Kudelstaartse loswal. 

Blauwalg in de herfst, een uitzonderlijk fenomeen. Natuurlijk zijn warme of zelfs hete dagen in het najaar de laatste decennia zeer goed mogelijk. De afgelopen dagen echter zijn de temperaturen dusdanig van aard dat de blauwalg bacterie daar niet heel erg goed op gedijt. Maar meten is weten, en bij de laatste controle van het Kudelstaartse zwemwater bleek er toch een risico voor mens en dier in het water aanwezig te zijn. De gemeente plaatst in opdracht van de provincie een bord, en we wachten af tot een volgende meting.

Groene bolletjes
Juist vanwege de kouder wordende weersomstandigheden dachten we toch wat dieper in te gaan op de materie. Volgens de website zwemwater.nl zien we inderdaad wat oranje bolletjes op een overzichtskaart. Elk bolletje staat voor een zwemlocatie. Aalsmeer telt drie zwemlocaties op het kaartje: het Oosterbad, het Surfeiland en het water bij de loswal in Kudelstaart. Direct valt op dat alle drie de Aalsmeerse bolletjes groen gekleurd zijn, hetgeen suggereert dat het om veilig zwemwater gaat. Klikken we het bolletje bij Kudelstaart aan, dan staat daar letterlijk aangegeven “Recente controle: in orde”. We bellen met de persvoorlichter van Aalsmeer. Die geeft aan dat de gemeente Aalsmeer van de provincie Noord-Holland de opdracht heeft gekregen het waarschuwingsbord te plaatsen.

Een gewaarschuwd mens telt wellicht voor twee. Hoe het ook zij, een frisse duik in de Westeinder lijkt ons sowieso een afrader momenteel. Wij wachten liever op de Nieuwjaarsduik (vanaf de waterkant), met na afloop van deze heldendaad enkele lichaamstemperatuurverhogende versnaperingen.

Tekst: Mariëlle Wegman

Foto's: het zwemwater bij de loswal (fotografie: Laurens Niezen)

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin