Bindingkampen geannuleerd vanwege Covid

Kinderen van het Bindingkamp te Ransdaal (Foto De Binding)

Door: Arjen Vos. Het slechtst denkbare scenario voltrok zich deze week over de Bindingkampen. Net een paar dagen plezier gemaakt in het Limburgse Ransdaal en het Noord Hollandse Texel, bleken enkele deelnemers corona onder de leden te hebben. Van de vier groepen die vrijdag en zaterdag op kamp gingen, zijn er vandaag en gisteren twee noodgedwongen teruggekeerd. Ook de drie kampen die voor de komende weken nog gepland stonden in Stadskanaal, Ransdaal en Texel zijn geannuleerd.

Grote boosdoener is de deltavariant die in Aalsmeer flink huishoudt en de gemeente de dubieuze eer bezorgt van een topnotering in de landelijke besmettingscijfers. Naar verluidt zijn er afgelopen weken verschillende feesten geweest waar te veel mensen te weinig afstand hielden.

Geen twijfel
Maandagavond bleek er in Ransdaal een Corona besmetting te zijn onder de deelnemers, dinsdagavond volgde Texel, zo vertelt Eline Koopman, voorzitter van de kampcommissie. “In overleg met de GGD hebben we voor vertrek van de kampen een noodprocedure opgesteld voor het geval er een coronabesmetting plaats zou vinden in één van de kampen. Er was wat ons betreft dan ook geen twijfel mogelijk over de noodzaak van het moeten beëindigen van de kampen waar de besmettingen vastgesteld werden. De ouders zijn zo snel mogelijk op de hoogte gebracht en direct richting Ransdaal en Texel gereden om hun kinderen op te halen.”

Geen garantie
Alle zorgvuldigheid van de voorbereidingen ten spijt, trekt het coronavirus toch een flinke streep door de rekening. “We hebben alle aanbevelingen opgevolgd zoals ze beschreven staan in het protocol ‘Samen Op Kamp’. Dat is opgesteld door diverse organisaties waaronder Scouting Nederland, Jantje Beton en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Alles hebben we gedaan om zo veilig mogelijk een kamp te kunnen organiseren met beschikbaar gestelde zelftesten en kinderen en leiding gevraagd vooraf zo min mogelijk contacten te hebben. We hebben zelfs leiding vlak van tevoren vervangen omdat enkelen nog in een bron- en contactonderzoek op een testuitslag moesten wachten. Het is allemaal helaas geen garantie gebleken dat de kampen corona vrij zijn gebleven,” aldus Koopman.

In totaal zijn er nu zo’n 200 kinderen die een kamploze zomervakantie beleven. Iedereen die bij de kampen betrokken is, is bijzonder teleurgesteld maar Eline Koopman laat weten dat er heel veel lieve reacties van ouders binnen zijn gekomen: “Gelukkig krijgen we volop begrip en medeleven voor deze ongelofelijk moeilijke beslissing.”

De Binding heeft ook de kindervakantieweek deze zomer nog op de planning staan en vooralsnog gaat deze gewoon door.

Besmettinggevaar in Aalsmeer groter
Gelijk met de aan de Doopsgezinde kerk gelieerde Bindingkampen worden deze zomervakantie ook de Otterlokampen vanuit de Hervormde kerk georganiseerd. Afgelopen zaterdag vertrok het jongenskamp van 13 tot 16 jarigen op de fiets naar de Veluwe. De leiding is vooraf getest en de deelnemers hebben verklaard klachtenvrij te zijn. Het kamp blijft volgens kampvoorzitter Sander van Willegen volledig in de eigen ‘bubbel’ om de kans op besmetting van buitenaf zo klein mogelijk te houden. “De uitjes die we altijd deden naar bijvoorbeeld Ede zijn geschrapt. De kans bestaat natuurlijk altijd dat er een besmetting plaatsvindt maar die is in Aalsmeer momenteel groter dan in de bossen van Otterlo.” Volgens de kampvoorzitter is het protocol verder aangescherpt voor de kampen die nog gaan vertrekken. “We vragen ook de deelnemers een test te doen voor vertrek en blijven alles goed monitoren.”

Komende week staat er zowel een kamp naar de Ardennen op stapel als een kamp naar Otterlo. In totaal gaan er een kleine 160 kinderen mee op de Otterlokampen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin