Betere buurt dankzij Zorg en Zekerheid

Speeltuin Clematisstraat, mede mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid

Hoe geef je kwetsbare jongeren een sportieve bijbaan die de buurt gezond maakt? Wat hebben inwoners nodig om elkaar te ontmoeten en samen te tennissen? Hoe kunnen we mensen met een taalachterstand of handicap vertellen hoe zij hun (kunst)gebit gezond houden? Waar kunnen kinderen lekker buiten spelen? Het antwoord: met steun van Stichting Zorg en Zekerheid.

Zorg en Zekerheid is in de regio Amstelland nog niet zo heel bekend. “Terwijl wij hier al jaren de gemeentepolis voor mensen met een lager inkomen verzorgen,” vertelt bestuursvoorzitter Ton van Houten van Zorg en Zekerheid, “ook hebben we al jaren de belangrijke taak de langdurige zorg te regelen. Daarnaast zijn wij dé regionale zorgverzekeraar voor inwoners van Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer en Ouder-Amstel én we ‘hebben’ een goede doelenstichting.”

Het vermogen van Stichting Zorg en Zekerheid wordt uitsluitend besteed ten behoeve van het algemeen belang: de verbetering van de gezondheidszorg in de meest brede zin. Hiertoe ondersteunt de stichting initiatieven, projecten en activiteiten waarbij de focus ligt op informele zorg, preventie, duurzaamheid en educatie.

Brede kijk op gezondheid
Stichting Zorg en Zekerheid gaf in 2023 bijna 100.000 euro uit om Amstelland gezonder te maken. Dit is verdeeld over vijf projecten in de regio. “Wij geloven dat gezondheid over meer gaat dan ziek zijn of niet ziek zijn,” vervolgt Van Houten, “kwaliteit van leven, eigen regie en veerkracht zijn minstens zo belangrijk. Zo kan iedereen meedoen in de samenleving. De projecten die wij vanuit de Stichting steunen, passen bij deze brede kijk op gezondheid.”

Opening van het wilde beestenpad in 2023 bij kinderboerderij Boerenvreugd

Het bekendste project is JOGG Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst, dat de Stichting Zorg en Zekerheid onder andere in Uithoorn en Aalsmeer steunt. “Samen met de gemeente, scholen en andere partners proberen we gezond eten en meer buiten bewegen makkelijk en aantrekkelijk te maken. Het resultaat: een gezonde leefstijl en maar liefst 9 procent minder overgewicht bij kinderen. In 2023 openden we in Aalsmeer het JOGG-wilde beestenpad. Een paar weken geleden was staatssecretaris Van Ooijen nog op bezoek. Want de JOGG-aanpak werkt.”

Voorwaarden
Elke week ontvangt Stichting Zorg en Zekerheid plannen van verenigingen en stichtingen. Die kunnen werkelijkheid worden dankzij de steun van Stichting Zorg en Zekerheid. Daarbij werkt het fonds met een aantal duidelijke voorwaarden: zo komen alleen projecten in aanmerking die aantoonbaar toegevoegde waarde bieden aan de maatschappij. Verder gaat het om projecten in de voorbereidingsfase die geen steun kunnen krijgen vanuit de overheid. De maximale looptijd is drie jaar.

“Wat alle projecten gemeen hebben, is dat er vrijwilligers bij betrokken zijn,” benadrukt Van Houten, “diverse onderzoeken tonen aan dat mensen die actief zijn in de buurt langer en gezonder leven. Minstens zo belangrijk: de buurt wordt er letterlijk beter door. Dat is niet voor niets de slogan van Zorg en Zekerheid.”

Mooie voorbeelden van projecten die door vrijwilligers worden gedragen, en steun kregen van Stichting Zorg en Zekerheid, zijn speeltuin Clematisstraat Aalsmeer en 3×3 Unites. Hier leren (kansarme) jongeren om basketbalactiviteiten in de buurt te organiseren. Ook Oldstars tennis kon in 2023 rekenen op steun van de Stichting Zorg en Zekerheid. Zo hebben oudere inwoners een plek om elkaar te ontmoeten en samen te tennissen. Ten slotte mocht Ons Tweede Thuis een online tool testen voor mensen met een kunstgebit en moeite met lezen en begrijpen. Deze is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Zorg en Zekerheid.

Verenigingen of stichtingen die meer willen weten over de Stichting Zorg en Zekerheid of zelf een aanvraag willen doen, gaan naar zorgenzekerheid.nl/stichting

(Partnerbijdrage Zorg en Zekerheid, Foto’s archief AV/Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel