‘Bedden eruit, bloemen erin..’

Hotel Aalsmeer in betere tijden

Door: Leni Paul. In november geen bloemrijk evenement in Aalsmeer met daarbij een internationaal geïnteresseerd publiek. Afkomstig uit alle delen van de wereld betekende hun aanwezigheid tevens een stimulans voor de plaatselijke middenstand. Geen evenement? Voor Jan de Boer, directeur van Barendsen Bloemen bleek het ontbreken van de internationale tentoonstelling een uitdaging en een stimulans om op zoek te gaan naar een mogelijkheid om Aalsmeer ondanks coronaperikelen dit najaar toch te laten bloeien. Hij smeedde een plan waarbij de leegstaande kamers van Hotel Aalsmeer worden ingericht als bloemenexpositie.

Wie bekend is in de bloemen-en plantenwereld kijkt niet gauw meer op als er bij Jan de Boer, directeur van een van de oudste Aalsmeerse exportbedrijven van bloemen- en plantenwereld, zo nu en dan een spectaculair idee of sprankelend plan opborrelt. Zo liet hij enkele jaren geleden boven de werkruimte van zijn bedrijf in FloraHolland in Aalsmeer een originele Aalsmeerse mini-kas bouwen,vaart er nu al enkele jaren een fraai vormgegeven bootje over de Westeinderplassen waarin de gasten/klanten worden bijgepraat over de stand van zaken in de bloemenhandel en vraagt hij vaak aandacht voor nieuwe producten. Over zijn rol bij recente besprekingen bij het ministerie van Landbouw en zijn optreden bij EenVandaag om onder meer de sector landelijk te promoten schreven wij al eerder.

Jan de Boer in actie in zijn bedrijf

Oude sfeer
“In coronatijd toch een mogelijkheid zoeken om in november een floraal hoogtepunt(je) tot stand te brengen, kriebelde bij mij,” zegt De Boer, “kleinschalig, centraal in Aalsmeer en dan ga je combineren en fantaseren. Vanzelf kom je dan op de gedachte: het moet klein zijn, maar wel spectaculair, een tikkeltje het idee van de vroegere Vaktentoonstelling.Vanzelf kwam ik toen op het idee van Hotel Aalsmeer, of , zoals in de Aalsmeerse volksmond nog dikwijls aangeduid als ‘Het Wapen’. Dat hotel was in het verleden vaak al in de zomer volgeboekt, gasten die naar Nederland kwamen voor de Vaktentoonstelling, ook toen deze een korte tijd naar de RAI verhuisde. Waarom zou ik niet eens gaan praten met dit hotel dat momenteel helaas weinig gasten heeft en waarom zouden we daar niet een tikkeltje van die oude sfeer kunnen brengen? Geen gasten in de kamers, dus bedden er uit, bloemen er in.”

Nicolette Arkesteijn die sinds het overlijden van vader Arkesteijn, de leiding heeft over Hotel Aalsmeer bleek direct enthousiast. De Boer: “Ze wordt bij het bloemenevenement gesteund door haar schoondochter Isabel Scholten, studerend voor event manager, die ook achter het idee staat.”

Meteen enthousiast
Inderdaad zijn er volgens Nicolette momenteel beduidend minder gasten. “Vrijwel niemand uit het buitenland durft te komen, want na thuiskomst moet men dan in quarantaine. En we vinden het een uitdaging om deze formule te proberen.  Ik werd meteen enthousiast van het idee, vind het geweldig om out of the box te denken. De kamers staan nu toch leeg. Al die bedden er uit? Veel werk? Misschien, maar daar zien we niet tegenop,” zegt Nicolette Arkesteijn.

Ideaalplaatje
Volgens De Boer wordt het het evenement een corona-proof te bezoeken show in het hartje van Aalsmeer dat, zo verwacht hij, veel belangstellenden zal trekken. Praktische vraag aan de enthousiaste De Boer: waar gaan de bezoekers vanuit de hele wereld slapen als de slogan: bedden er uit, bloemen er in, daadwerkelijk tot uitvoering wordt gebracht?
De Boer:”Er zijn in de omgeving hier genoeg hotels die ook met een gebrek aan gasten kampen.” Met wijde armgebaren schetst De Boer wat hij noemt zijn ideaalplaatje: “Kwekers, vermeerderaars en producenten van aanverwante artikelen kunnen een hotelkamer reserveren die door de organisatie wordt ingericht als presentatieruimte. De deelnemer betaalt de kamerhuur en kan daar ook afspraken maken met geïnteresseerden om zijn noviteiten te laten zien. Ook de ruime Brouwerzaal in het hotel staat ter beschikking en vormt een overdadig versierd middelpunt.”

De Boer hoopt dat zijn idee van Internationaal Flora Podium in hartje Aalsmeer zal aanslaan. “Ik beslis 20 oktober of een en ander kan doorgaan. Aan Hotel Aalsmeer en ons zal het niet liggen. We hopen op voldoende deelnemers en ik ben er van overtuigd dat het een succes kan worden.”

Foto’s Arjen Vos en archief AV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel