AutoMaatje lijkt ei van Columbus

Wethouder Alink, passagier mevrouw Bruinsma en ANWB-vertegenwoordiger Leo Bekker geven het startschot voor het project.

“Waarom rijden er geen bussen over de Oosteinderweg?” Deze en andere vragen over gebrekkig openbaar vervoer in de gemeente hoeven met ingang van heden niet meer gesteld te worden. Gisteren werd de aftrap gegeven voor een nieuwe manier van vervoer. Dankzij ‘AutoMaatje’ kunnen mensen die minder goed ter been zijn eenvoudig uit en thuis worden gebracht.

Het idee is simpel. Door mensen die zowel een auto als vrije tijd beschikbaar hebben te koppelen aan mensen met een vervoerbehoefte, hoeft er niemand meer achter de geraniums te blijven zitten. Aalsmeer is na drie jaar de 71e plaats waar het idee van ‘AutoMaatje’ werd uitgerold. In alle andere plaatsen is het al een groot succes. Met buurgemeente Uithoorn als positieve uitschieter. Daar werden vorig jaar maar liefst 2000 ritten gereden. Dat kregen de genodigden gistermiddag te horen in de grote zaal van het Kloosterhof, waar de feestelijke start plaatsvond.

Grootste irritatie
Aan wethouder Wilma Alink de eer om de eerste rit als AutoMaatje chauffeur te rijden. Zij had mevrouw Bruinsma-Kniep voor de feestelijke bijeenkomst van huis opgehaald. Het grote voordeel volgens deze eerste passagier is dat het heel belangrijk is dat de auto op de afgesproken tijd voor de deur staat. Lang wachten is met stip de grootste irritatie bij bestaande taxidiensten. Omdat de bij AutoMaatje aangesloten vrijwillige chauffeurs maar één persoon rijden en uit hetzelfde dorp afkomstig zijn, is er geen reden waarom ze niet op tijd zouden kunnen zijn.

Een deel van de initiatiefnemers en vrijwillige chauffeurs bij elkaar

Hulpvraagschaamte
De wethouder gaf aan dat het AutoMaatjesmes aan meerdere kanten snijdt. Ze zei met name het verbinden van mensen een belangrijk pluspunt te vinden. “Wij hadden het heel gezellig in de auto, het was jammer dat we er al waren.” Als ander voordeel zag ze dat er niet steeds een beroep op de kinderen hoeft te worden gedaan. Er kan volgens haar toch een soort van hulpvraagschaamte ontstaan door altijd dezelfde mensen te vragen.

Aanvraag
De coördinatie wordt gevoerd vanuit het Kloosterhof. Daar kunnen mensen heen bellen (0297 303 141) of mailen (info@automaatje-aalsmeer.nl) als ze vervoer nodig hebben. De aanvraag moet met het oog op de organisatie ervan wel minimaal twee dagen van tevoren worden ingediend. Ad hoc een AutoMaatje regelen is er dus niet bij. De kosten zijn 30 cent per kilometer, contant af te rekenen met de chauffeur. Het gaat in principe alleen om ritten in de buurt.

In de rij
Opvallend is volgens directeur Frans Huissen van Aalsmeer Voor Elkaar die het project samen met Participe, de Gemeente Aalsmeer en de ANWB heeft opgezet, dat de vrijwilligers in de rij lijken te staan voor dit ‘baantje’. “We krijgen nergens zo makkelijk vrijwilligers voor als voor AutoMaatje,” aldus Huissen die overigens nog niet aan de max zit wat aanmeldingen betreft. Er zijn behalve chauffeurs ook mensen nodig die willen helpen bij de coördinatie.

Tekst en foto’s Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin