Anderhalf miljoenste woning met zonnepanelen in Aalsmeer

Door: Mariëlle Wegman. Maandag werd het dak van de 1,5 miljoenste woning in Nederland voorzien van zonnepanelen. En die woning staat in de Aalsmeerse Beatrixstraat. Betrokken partijen meenden dat er een feestelijk gebeuren van gemaakt moest worden, en aldus geschiedde. Wethouder Alink opende de feestelijkheden met een welkomstwoord gericht aan de aanwezigen. Daarna was tijd ingelast voor een videoboodschap van Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat – Klimaat en Energie.

Naast deze Haagse bijdrage werden aanwezigen ook toegesproken door onder andere Roland van der Klauw van Wocozon, de instantie die woningcorporaties ondersteunt bij het plaatsen van zonnepanelen. De rol van hoofdspreker was weggelegd voor Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.

Vanuit Aalsmeer begint de Victorie
Nijpels noemde deze zonnepanelen-mijlpaal hét succesnummer van het klimaatakkoord. Vier jaar geleden lag dat nog niet in de lijn der verwachtingen. “De Nederlandse burger gaat sneller dan de overheid had verwacht, en heeft het heft in eigen hand genomen”. Nijpels benadrukte dat het wat dat betreft een vuist is tegen de pessimisten van vier jaar geleden. Iets meer dan 1,2 miljoen particuliere woningen zijn voorzien van zonnepanelen, tegenover 250.000 woningen die onder de woningcorporaties vallen. “En dat is goed voor de verduurzaming van de woningbouwsector, maar ook goed voor je rekening”.

Hoewel Nijpels aangaf er niet te staan voor de politiek, maar voor het klimaat, benoemde hij toch nog dat ons land heel snel een kabinet nodig heeft dat knopen durft door te hakken. Rutte heeft ooit aangegeven bij de Olympische top op klimaatgebied te willen horen. Nijpels: “Dan zul je wel moeten gaan trainen, want dat is nog lang niet bereikt.” En voor de aanwezigen in de Beatrixstraat: “Vanuit Aalsmeer begint de Victorie”.

Presentje Eigen Haard
Bea van Doorn, voorzitter van de huurdersvereniging en bewoonster mevrouw Hammouti (“ik dacht, het is met tien minuten wel klaar..”) werden verrast met een presentje van Eigen Haard. Na de plichtplegingen werd door de heer Nijpels hoogstpersoonlijk een feestelijke taart aangesneden. Met koffie en taart in de hand, konden aanwezigen aanschouwen hoe werklui van Wocozon aan de slag gingen. Want dat 1,5 miljoenste dak met zonnepanelen, moest nog wel even gerealiseerd worden.

Foto’s Jaap Maars (meer foto’s in de gallery onder de advertentie van de Primera)

[rl_gallery id=”47521″]

 

 

Lees vorig bericht

Yuverta start schooljaar feestelijk

Lees volgend bericht

Officiële mededelingen 2 september 2021


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *