Alle beestjes helpen mee

Zoals velen met haar, keek Yvette Koehler, vorige week naar de televisieregistratie van Prinsjesdag. Koehler, onder meer vrijwilligster bij het Flower Art Museum, zag Marianne Thieme – fractievoorziter van de Partij voor de Dieren –  in beeld voorbij komen in haar opvallende insectenjurk. “Die jurk past goed in het thema van het FAM, 'Bees, Bugs & Buterflies'”, dacht zij gelijk.

Een mailtje en een telefoontje met de persoonlijk assistent van Thieme later, was alles in kannen en kruiken. De jurk kwam naar het FAM en kon donderdagavond al uit de residentie worden opgehaald, een klusje waar Yvette persoonlijk zorg voor droeg.

Publiekstrekker
De jurk, een statement van Thieme waarmee ze aandacht vroeg voor het uitsterven van insecten, zou als dé publiekstrekker van het FAM dienen tijdens de Aalsmeerse Kunstroute. En dat deed het, tactisch opgesteld achterin het museum vroegen veel bezoekers afgelopen weekend naar het pronkstuk. 
 
Insectenpopulatie gehalveerd
Marianne Thieme over haar statement in een persbericht: “Pesticiden zijn letterlijk de pest voor onze natuur. Net als de overdaad aan stikstof, fosfaat en monoculturen die insecten het leven onmogelijk maken. In de laatste decennia is de insectenpopulatie meer dan gehalveerd. Zonder insecten hebben we geen voedsel. Ze vormen de basis van de biodiversiteit in onze natuur en onze voedselvoorziening. Prinsjesdag zou niet moeten gaan over economische groei, maar over hoe we de bedreigingen voor ons bestaan gaan afwenden. Hoe we de natuur en daarmee het leven van mens en dier kunnen beschermen. Wij mensen vormen slechts 0,01% van het leven op aarde. En toch gaat de troonrede nauwelijks over die 99,99% van het overige leven op aarde. Daarom mijn boodschap voor Prinsjesdag: Alle kleine beestjes helpen.”
 
Op de vraag of we nog meer stunts van Yvette kunnen verwachten: “Dat kan ik niet voorspellen. Maar wat in mijn kop zit, zit niet in mijn kont. Wel ben ik bezig met iets rondom Garby Aalsmeer. Ik wil er een stichting van maken, maar daarover later meer”.
 
De jurk is ook aankomend weekend nog te bewonderen in het Flower Art Museum. Het is museum is op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11:00 en 17:00 uur geopend.
 
Tekst: Mariëlle Wegman
Foto: de jurk opgesteld in het FAM (bron foto Yvette Koehler)
 
(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin