Afgeblazen optocht kon pret niet drukken

(Update met filmpje)De harde wind die het afgelopen weekend over onder andere Poelgilderdam raasde, gooide zondag flink roet in het eten. Het was de dag van de grote carnavalsoptocht, maar de Pretpeurders moesten net als 80 andere verenigingen in het land besluiten de optocht af te blazen. Treurig, maar veiligheid voor alles. De feestvierders konden daarom eerder dan gepland terecht in het Dorpshuis om de teleurstelling weg te spoelen en te feesten.

De kinderoptocht op zaterdag vond wel doorgang. Ouders en begeleiders werd wel verzocht om alles op de voertuigen extra goed vast te zetten en de deelnemer(tje)s warm aan te kleden. Het was weer een bonte optocht, waar ook een wedstrijdelement aan was verbonden: de mooiste kar was die van de ‘Magische Waarzegsters’ (foto boven).

Hoewel de teleurstelling van de afgelaste optocht groot was, was het vervangende feest in het Dorpshuis er niet minder om. De Kudelstaarters lieten zich door de wind niet uit het veld slaan en kwamen prachtig uitgedost feest vieren.

Niet voor niets
Prins Richard de Eerste die op zaterdag nog wel mee hoste tijdens de kindercarnavalsoptocht: “Zo jammer dat we de grote optocht niet door konden laten gaan. Iedereen heeft zo zijn best gedaan een mooie kar te maken en dan kun je er niet mee rijden. We gaan overleggen of we misschien tijdens ‘half vasten’ op 22 maart de tocht kunnen inhalen. Een andere optie is dat we volgend jaar hetzelfde thema kiezen. Dan zijn de karren tenminste niet voor niets gemaakt.”

Rondje van de burgemeester
Tijdens het Prinsenbal op zaterdag werd de nieuwe prins door burgemeester Oude Kotte op de proef gesteld. Bij het overdragen van de sleutel vroeg de burgemeester of de prins een wens in vervulling wilde laten gaan. Prins Richard, niet de kinderachtigste, zei volmondig ‘ja’. Of hij dan zijn scepter even aan Gido wilden overdragen. “Een man een man, een woord een woord,” aldus Richard, waarna de volle zaal in luid gejuich uitbarstte. De traditie wil namelijk dat de prins een rondje weggeeft bij het ‘kwijt’ raken van de scepter. Toen de burgemeester liet weten dat de rekening voor dat rondje naar het gemeentehuis mocht, was de prins erg opgelucht.

Het carnavalsspektakel is nog niet ten einde. De Raad van Elf bezocht gisteren de oudere inwoners van het dorp om een fruitbakje langs te brengen en Carnavalisten konden gisteravond hun hart ophalen tijdens de ‘Blaauwe Maandag’. Vanmiddag is er het seniorenbal met de ‘jeugd van vroeger’, morgen wordt de sleutel terug gebracht naar de burgemeester en ’s avonds worden de carnavalsvierders in de kerk verwacht voor een askruisje. Daarna breekt de vastentijd aan.

Tekst: Mariëlle Wegman en Arjen Vos foto’s: Arjen Vos (zie meer foto’s in de gallery onder de advertentie van De Oude Veiling)

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin