Aalsmeer is toe aan een feestje

Door Klaas Leegwater. Ruim een week verder is hij er nog steeds een beetje verbaasd over. “Het ging verschrikkelijk snel, ongekend.” René Martijn, voorzitter van Feestweek Aalsmeer, keek woensdagochtend 5 mei verwonderd toe hoe in slechts een kwartier tijd via een geavanceerd ticketsysteem alle passe-partouts voor vier feestavonden (wo-do-vr-za) van begin september uitverkocht raakten. Martijn: “En dat terwijl de artiesten voor de Feestweek nog niet eens bekend waren, lijkt mij duidelijk dat Aalsmeer toe is aan een feestje.”

Na afgelasting vorig jaar van alle evenementen en festivals vanwege de coronapandemie gaf het kabinet in maart toestemming voor het organiseren van evenementen vanaf 1 juli. Als dit door coronabeperkingen alsnog spaak loopt staat de overheid garant voor 80 procent van de gemaakte kosten. “Dat gaf voor ons de doorslag om alles te gaan opstarten”, zegt Martijn. “En daarnaast heeft de gemeente Aalsmeer aangegeven te willen fungeren als stevig vangnet. Maar ik denk niet dat we een beroep hoeven te doen op de regelingen.”

Via sociale media
Na de snelle verkoop van de passe-partouts (30-35 procent van het totaal aantal kaarten) liep de verkoop van dagkaarten eveneens als een trein. Alleen voor de woensdagavond zijn nog zo’n 700 kaarten beschikbaar. De artiesten die zullen optreden worden gedoseerd via social media bekendgemaakt. Martijn: “Dat doen we bewust, zo zorgen we regelmatig voor een aandachtsmoment voor de Feestweek. Want het gaat ons niet alleen om de feestavonden, ook op de gratis toegankelijk evenementen als de kerkendienst, de Spie-avond, de nostalgische filmdag en -avond, de kindermiddag en de gehandicaptenmiddag willen we de mensen blijven attenderen.” 

Nu het evenementenseizoen na vijftien maanden stilstand waarschijnlijk in de zomer weer begint is er een run op artiesten voor optredens. Speelt dat de organisatie van de Feestweek parten bij het contracteren van populaire zangers/bands? Martijn: “Nee..dat valt wel mee. Het merendeel van de artiesten die we vorig jaar hadden gecontracteerd zijn automatisch doorgeschoven naar de komende editie. Datzelfde geldt voor onderdelen op facilitair gebied, zoals het huren van de tent.” 

Geen geld terug
Afgelopen week werden de eerste artiesten bekendgemaakt; zanger Rolf Sanchez en sfeermaker Wilbert Pigmans. De rest van de namen volgt de komende weken. Kan Martijn al een paar andere artiesten noemen, komt plaatselijk fenomeen Gerard Joling naar de feesttent op het Praamplein? “Ik vertel nog geen andere namen, anders krijg ik ruzie met de andere bestuursleden,” zegt Martijn die ervan uit gaat dat alle beperkende coronamaatregelen in september niet meer gelden. “En anders zullen we moeten werken met een test- of vaccinatiebewijs. Dat lijkt mij niet zo ingewikkeld, met een app op je mobiel.”

Als zo’n bewijs verplicht wordt gesteld bij de ingang van de feesttent maar bezoekers dit om welke reden dan ook niet kunnen tonen zal het geld van de aangekochte toegangskaarten hoogstwaarschijnlijk niet worden geretourneerd. “Lijkt mij niet, iedereen die een ticket heeft gekocht kan begrijpen dat deze maatregelen misschien gaan gelden. Hoewel ik daar niet vanuit ga,” verklaart Martijn die in deze periode met zijn bestuur bezig is met de laatste voorbereidingen voor de Feestweek. “Nog wat vergunningen regelen en dergelijke.”

Afscheid van de politiek
Martijn, in 1995 medeoprichter van de Feestweek, is in Aalsmeer een bekend gezicht. Niet in de laatste plaats vanwege zijn langdurige politieke activiteiten in ons dorp. Volgend jaar maart bij de gemeenteraadsverkiezingen komt daar voor de nestor van de Aalsmeerse politiek (nu zelfstandig raadslid) een einde aan. “Ik word in september 61, na twintig jaar in de gemeenteraad vind ik het wel mooi geweest.”

“Ik ben in 1984 verhuisd van Amsterdam naar Aalsmeer en vanaf dat jaar hier direct politiek actief geworden. Eerst in de jongerenraad en als fractie assistent van het VVD,” vertelt Martijn die daarna onder meer raadslid van Aalsmeerse Belangen, Absoluut Aalsmeer was en het laatste jaar zelfstandig raadslid. “Ik heb van alles meegemaakt met zes verschillende burgemeesters. Het wordt nu tijd voor andere dingen, misschien word ik wel columnist bij AalsmeerVandaag“, besluit Martijn met een lach.

Feestweek Aalsmeer 2021 zal plaatsvinden in de week van 5-11 september. Kaarten voor donderdag, vrijdag en zaterdag zijn uitverkocht, voor woensdagavond zijn nog wel kaarten beschikbaar. Voorafgaand aan de Feestweek vindt op zaterdag 4 september de braderie plaats en de vuurwerkshow op de Westeinderplassen georganiseerd door ‘Vuur en Licht op het Water.’ Op zaterdag 11 september is er Pramenrace. Alle evenementen zijn onder voorbehoud, afhankelijk van de versoepelingen met betrekking tot de coronacrisis.

Klik hier voor het programma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin